Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна излезе тази вечер с решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на район "Приморски" в града Николай Желязков, издигнат от ПП-ДБ. Комисията анулира издаденото му удостоверение за избран районен кмет. 

От комисията припомнят, че е получен сигнал от 29 януари относно несъвместимост на Желязков като районен кмет на район "Приморски", община Варна, а към сигнала е приложена разпечатка от Търговския регистър за вписването му в качеството на ликвидатор на дружество "КОНТЕКСТ ПЛЮС" ЕООД и е изложено искане ОИК - Варна да направи проверка, информира БТА.

Желязков не е уведомил ОИК за наличие на несъвместимост с поста в едномесечен срок от полагането на клетвата. Решението на ОИК - Варна подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Административен съд-Варна.

Това е вторият районен кмет, издигнат от ПП-ДБ, който е отстранен от поста за несъвместимост. В началото на февруари ОИК във Варна прекрати предсрочно пълномощията на кмета на район "Одесос" в града. 

Заради отстраняването на Желязков ПП-ДБ и ГЕРБ в морската столица си размениха упреци. 

Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че Николай Желязков е внесъл възражение в ОИК срещу сигнала срещу него за несъвместимост и обвини, че атаките идват от ГЕРБ. 

"Начинът, по който се прави това, е политическа атака, която върви от известно време на много нива", каза Коцев. И допълни, че няма да се поддадат на тези атаки.

Кметът на "Приморски" Николай Желязков също смята, че атаката срещу него е политическа и неоснователна. Той допълни, че в неговия случай няма налице несъвместимост. 

Заместник-кметът на Варна Диан Иванов допълни, че след изборите организирана атака има срещу него, кмета, и тя е следствие на всички действия, които новото ръководство на Общината е предприело за осветяване на порочни практики.

От ГЕРБ - Варна отговориха на твърденията на ПП-ДБ за политическа атака.

"Управляващите в Община Варна начело с Коцев вкараха откровени внушения, лъжи и конспирации с боклука, с проверките на Общинската избирателна комисия (ОИК) на районните кметове на "Одесос" и "Приморски", с предизборната кампания, която щели да ревизират след половин година и т.н.", посочват в позицията си.

"С лъжи дойдоха на власт и продължават безогледно и нагло да лъжат, за да отклонят вниманието и да оправдават некадърното си управление, на кривата ракета космосът ѝ пречи, както се казва в случая", пишат от ГЕРБ.

От варненската структура припомнят, че в ОИК - Варна от 27 членове само седем са представители на ГЕРБ.

"Какъв ГЕРБ и политически атаки са им виновни на ключовите им районни кметове, които не спазват закона?!", изразяват недоумение от партията.