Варненският кмет Благомир Коцев отрече да има фирми на свое име. В публикация във Facebook той пояснява, че фирмите му са заличени преди няколко години.

"Категорично заявявам, че това е абсолютна лъжа, и че истината може лесно да се провери", пише Коцев след като стана ясно, че Общинската избирателна комисия във Варна проверява сигнал срещу него за участието му към настоящия момент в търговски дружества, регистрирани в Малта.

"Всички дружества, свързани с корабния бизнес на семейството ми, са заличени още преди няколко години, заедно със самата дейност. Още като областен управител, през 2022 г., преминах през всички възможни проверки за съвместимост с длъжността", пише Коцев.

Той трябва или да се съгласи Търговският регистър на Малта да даде информация за него, или да представи документи, че е преустановил участието си в търговските дружества, уточнява БНТ. Според него ставащото е целенасочена атака, координирана от предишните управляващи на града, тъй като сигнали са подадени и за кметовете на варненските райони "Приморски" и "Одесос" - Николай Желязков и Цветнен Цветков.

"В атаката чрез ОИК са намесени и личните декларации и дела на районните кметове, които имат право на своята лична позиция, която, сигурен съм, скоро ще направят публично достояние. Те са част от екипа ни и аз вярвам в моралния им интегритет. Техническите детайли по декларациите им са тяхна лична отговорност, която вярвам, че всеки от тях може да поеме, както сега аз разказвам пред вас детайли от моите декларации.

Очевидно е, че атаката срещу мен и районните кметове е целенасочена и координирана от отстранената от власт партия и бившите ѝ активисти, понастоящем трудоустроени в ОИК".

Според Цеков атаката е заради това, че са спрели "процеси на тъмно, на назначенията на "наши хора", на войнстващите бизнес-интереси над обществените". Спирането на тези вредни и незаконни практики очевидно поражда контрареакция на нашите опоненти и уволнени от мен заместник-кметове, назначени вече като членове в ОИК - органът, който бе употребен за политически реваншизъм", добавя кметът. 

Проверка на ОИК в търговския регистър показва, че Желязков е вписан като ликвидатор на търговско дружество, а Цветков - като собственик на фирма, което е в противоречие със заеманата от тях длъжност. В тридневен срок те имат възможност да представят документ, че не притежават или не заемат позиция във фирма.

"Нямам нищо против проверките и сигналите. Даже напротив, винаги съм насърчавал хората да бъдат критични, да изискват информация и отчетност от управляващите. Затова и уведомявам варненци за всичко случващо се в администрацията и града ни. По същия начин уведомявам вас сега, че нямам участие в търговски дружества - нито в български, нито в чуждестранни", пише още Благомир Коцев. И добавя: 

"Внушенията срещу мен са не просто неоснователни. Те са последният агонизиращ вик на едно 10-годишно управление, което не може да се примири с волята на варненци. На едно отминало управление, което още смята, че се разпорежда със съдбите на хората и не може да се примири, че вече не му казват "браво," за всяка снимка на залез над варненския хоризонт".