Искам да се обърна към българските политици и към тези - като Радев - които отчаяно се опитват да станат такива: Престанете да упражнявате красноречието си срещу македонския премиер Заев. Така, както вие приказвате всякакви неща, за да се харесате на потенциалните си избиратели, така и Заев не може да говори публично като игнорира почти един век пропаганда и социализация на своя народ в определени доктрини и вярвания. Това коментира политологът Огнян Минчев на фейсбук страницата си във връзка с изказването на македонския премиер, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско и последвалите реакции на политици.

Припомняме, че самият Заев се извини след обаждане на българския премиер Бойко Борисов. По-скоро конфликтът се разрази между лидера на БСП Корнелия Нинова и министър-председателя Борисов. Вчера президентът Румен Радев заяви: "Недопустимо е за мен и неприемливо евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Вие чухте ли, че има извинение, аз не чух. Това във Фейсбук не е извинение".

Според политолога Огнян Минчев, Заев прави достатъчно, за да подобри максимално отношенията между България и Македония.

"Престанете да се държите като обидени деца - "падна ви" някой, който е по-уязвим от вас и сега капризничите и се опитвате да го командвате. Командвайте Путин, Тръмп, поне Юнкер. Ама не ви стиска. Хайде по-кротко! Македония, управлявана от Заев, е наш приятел. Дори и да разтурите това ново приятелство, нито ще станете по-умни, нито по-успешни. И още нещо - за никого не е тайна, че пружината на българските политически марионетки се навива от Москва. Затова най-вече ругаете Заев - за да провалите договора ни с Македония, за да осуетите членството й в ЕС и НАТО. Няма да ги провалите. Колкото от по-високо викате, толкова повече червените ви подгърбия блестят на слънцето. Спрете, защото ще започнем поименно. Радев, ти си първият, нали знаеш? По ранг, имам предвид... Ало, Позитано, спри да слугуваш на Москва - догодина ще станат сто години. Сто години срамота!", казва в заключение Огнян Минчев.