Парламентът одобри на второ четене изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, направени след наложеното от президента Румен Радев вето, предава БНР.

Държавният глава оспори промените, с които се възстановяваше временно работата на Пленума на Висшия съдебен съвет, правомощията на главния прокурор, отнети с поправките в Конституцията.

Със 151 гласа "за", дошли от ГЕРБ СДС, ПП ДБ и ДПС и 51 "против" - от "Възраждане", БСП и ИТН, беше решено съдийската и прокурорската колегия на предишния Висш съдебен съвет да функционират като предвидените с промените в основния закон - Прокурорски и Съдийски съвети, до конституирането им.

Главният прокурор губи правомощията си да упражнява надзор над всички прокурори, гласуваха още депутатите.

От опозицията възразиха, като Петър Петров от "Възраждане" се обърна към президента Румен Радев.

"Ако той и съветниците му гледат дискусията, трябва да знаят, че внесените предложения не правят нищо, освен да превърнат в една голяма боза това, което беше предвидено", коментира той.

С изготвеният текст от комисията се сочи следното: съдийската колегия и прокурорската колегия ще изпълняват правомощията, изрично възложени на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет, т.е. вносителите на тези предложения са се опитали да замажат работата и да посочат, че едва ли не съдийската колегия и прокурорската колегия на закрития вече, несъществуващ Висш съдебен съвет ще изпълняват правомощията на новите два органа - Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, коментира депутатът.

Според него приемането на подобни текстове ще доведе до още повече проблеми.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС обясни необходимостта от направените изменения.

"Знаете, че изменението на Конституцията става след приемане на държавния бюджет и много неща нямаше как да се променят със задна дата, тъй като беше влязъл в сила. След връщането на текстовете и Комисията, и работните групи, и ВСС, и Висшия прокурорски съвет проведоха множество заседания за да намерят формула до избирането на нови", каза от своя страна той.