Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод обвиненията повдигнати вчера срещу здравния министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски във връзка със скандала с дарените от Турция ваксини "Пентаксим" и "Еувакс".

Арнаудова обясни, че не е имало разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата за разпространение на двете ваксини на територията на България, съобщи БНТ и Нова телевизия.

"Пентаксим" е разпространена на територията на страната, но няма доказателства, че е вредна за децата. Ваксината "Еувакс" обаче съдържа веществото тиомерсал, което е в противоречие с Европейската фармакопея и не е включено в имунизационния календар на България", каза говорителят на главния прокурор.

Арнаудова обясни, че при износа и при вноса на ваксините Петър Москов не е изпълнил служебните си задължения, не се е съобразил с правилата в закона за начина на вноса на ваксините. Така се е стигнало до ситуацията, в която Изпълнителната агенция по лекарства не е издала разрешение за осъществяване на този внос.

"Смятаме, че са налице доказателства, че действията на здравния министър в оставка Петър Москов са довели до неимуществени вредни последици в значителна степен – уронил се е престижът на Министерството на здравеопазването и е създадено недоверие у гражданите по отношение на процеса по ваксиниране на деца”, каза Румяна Арнаудова.

Пред bTV тя коментира, че прокуратурата е взела решение да повдигне обвинения срещу здравния министър още през септември, но е взето решение това да стане, след като приключат президентските избори.

"Никой не е изчислявал дали някой ще си подаде оставка след кандидатпрезидентската кампания. Факт е, че напоследък изключително често действията на прокуратурата се политизират. Използват се за политическо говорене, а никой прокурор в страната не би искал да получава необосновани обвинения, че помага политически на един или друг кандидат", коментира Румяна Арнаудова.