"Всеки може да ми иска оставката, не виждам причина да си я подам" - това заяви на брифинг рано тази сутрин областният управител на София-град Вяра Тодева след като за оттеглянето ѝ вчера призоваха общинските съветници от ГЕРБ-СДС и БСП. 

Искането им бе предшествано от връщане на решението на Столичния общински съвет за избор на заместник-председатели на съвета и на председатели на комисиите. Мотивът на Тодева за това ѝ действие бе, че е имало процедурни нарушения.

"Решенията трябва да бъдат прегласувани. В интерес на гражданите на София е всички решения да бъдат легитимни", категорична е областната управителка. По думите ѝ извънредното заседание не е свикано по правилата, което се вижда от протоколите, като общинските съветници са били наясно, отбеляза Тодева. Тя е категорична, че искането на оставката ѝ е изцяло в правомощията на министър-председателя Николай Денков и на вицепремиера Мария Габриел. 

"Всеки може да ми иска оставката, но няма нито една причина за това. Докато съм областен управител ще връщам всяко незаконосъобразно решение, независимо от мнозинството, което го е взело. Три месеца имаха време да направят процедурата законосъобразна".

Тодева отбеляза, че това не е първото решение, което връща и даде заявка, че областната управа следи всяко решение на местния парламент. 

По думите ѝ има няколко съществени процедурни нарушения от въпросното заседание на СОС.

На първо място извънредното заседание не е свикано по правилата, което се вижда от протоколите. Общинските съветници са били наясно, имало е множество предложения да бъде прекратено заседанието, което не се е случило, посочи тя. Според нея в СОС най-вероятно не са се запознали с измененията от 1 февруари в Закона за местното самоуправление и местната администрация, в който се изисква материали да бъдат предварително публикувани и на сайта на Столичната община и на СОС. Това е трябвало да стане до 12:00 ч. на предния ден, поясни Тодева.

Материалите не са били предоставени на общинските съветници, не са били публикувани на интернет страницата на СОС и Столичната община. Нямам друг избор освен да върна това решение, както и всяко следващо решение, което бъде взето в нарушение, заяви областният управител.

Тя добави, че няма никакво значение дали всички общински съветници са били в залата, тъй като законът е валиден за всички и всички трябва да го спазват, подчерта Тодева. Има правилник на СОС и законови изисквания, за да може да има легитимни решения в полза на гражданите на София.

Снимка: БТА

"Считам, че Георги Георгиев, който е бил председател на СОС и е юрист, трябва да държи на закона и като такъв трябва да спазва законовите процедури, подчерта Вяра Тодева във връзка с исканията за нейната оставка, дошли от страна на ГЕРБ-СДС и от БСП.

За Паметника на съветската армия

В отговор на въпрос за Паметника на съветската армия Тодева каза, че областната управа обжалва решението на Административния съд за незаконосъобразността на премахването. Очакваме да влезе във Върховния административен съд, ще се съобразим изцяло с решенията, които ще бъдат постановени.

Тодева съобщи още, че е изготвен идейният проект за преместване на паметника в Музея на социалистическото изкуство. Има два варианта на идейни проекти, които ще бъдат представени на Министерството на културата за одобрение, добави областният управител. За премахването на постамента, на който беше паметникът, още няма решение, тъй като се изчаква да има решение какво ще има там, допълни Тодева.

Отправните точки на ГЕРБ-СДС в СОС

В същото време общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев пред БНТ нарече Тодева "политсекретар на ПП". Той е категоричен, че няма никакво нарушение на правилника за извънредното заседание на местния парламент и че противно твърдение говори за "недостатъчно добре подготвен юрист".

"Тези решения не подлежат на съдебен контрол. Съдът е над областния управител, над Общинския съвет и казва, че това са вътрешни решения за структурирането на работата на съвета. Областният управител трябва да знае това. Това се учи във всеки един юридически факултет. Въпреки това го е върнала, защото не действа като областен управител, а като политкомисар. Тя е назначение на "Продължаваме Промяната" и чрез това връщане се оказва натиск върху нас в преговорния процес, който колегите се опитват да водят, за да заграбят повече и повече комисии", подчерта Георги Георгиев.

Пред NOVA колегата му общински съветник Антон Хекимян спори за законността на заседанието с Емилия Ангелова от ПП-ДБ-СС. Според нея докладът ще се гледа отново, "тъй като това, което се случи миналия четвъртък, беше незаконосъобразно". 

"Най-фрапантното е, че някои хора са очаквали областният управител да си затвори очите и да си продължим нататък. Само че това няма да се случи. Апогеят на всичко беше докладът на Карлос Контрера, който беше вкаран след заседанието на едно хвърчащо листче".

Хекимян контрира, че документът е показан по време на заседанието, а не след него. Той показа и графика, която според него показва, че при двете гласувания ПП-ДБ-СС са подкрепили провеждането на извънредно заседание и удължаване на времето, в което да се заседава. "Затова вчера с колегите от ГЕРБ-СДС решихме, че наистина искаме оставката на Тодева, защото тя едно към едно изпълни политическа поръчка на ПП", заяви Хекимян.