Това обяви заместник-председателят на парламентарната група Искрен Веселинов при откриването на новия политически сезон в парламента.

Веселинов отбеляза бурния дебат по темата и отправи критика към техните партньори в управлението и към Министерството на правосъдието.

След ясния сигнал на премиера, че разширяване на неизбежната отбрана трябва да има и хората да се чувстват свободни да се защитят не само в своя дом, но когато бъдат нападнати, научаваме от медиите, че МП отказва извършването на подобни промени, коментира той.

Затова групата на "Обединени патриоти" ще внесе днес своя проект за изменение на НК, който не само решава проблема с неизбежната отбрана, но и с т.нар. маловажни кражби, които дават възможност за безкрайно мародерстване на несоциализираните българи над техните съседи, добави Веселинов.

Той съобщи, че следващата седмица ще бъде внесен и закон за българския книжовен език, който ще бъде предложен на публична дискусия. Веселинов добави, че доходите, реформата в ТЕЛК и мерките срещу административния и корпоративния рекет също са във фокуса на усилията на патриотите.

Поддържането на българщината зад граница остава наш приоритет, заяви още той. Веселинов отчете като успех ратификацията на договора с Македония и признаването на българското малцинство в Албания. За първи път българската държава поставя системно българският национален въпрос, коментира той.

Искрен Веселинов коментира, че миналият политически сезон е бил успешен, както за НС, така и за българската държава. Той отбеляза, че председателството на ЕС, за беда на опонентите им от ДПС и БСП, върви блестящо. Може би повече за ДПС, които смятаха, че обединените патриоти са някаква тежест за настоящото управление и делегитимират европейския курс на страната, добави той.

Случаят "Скрипал" е още един пример как България вече води независима политика, мотивирана единствено от българския национален интерес, каза той. Като сериозна победа за "Обединени патриоти" Веселинов отчете и спирането на ратификацията на Истанбулската конвенция. 

В края на изказването си той се обърна към опозицията, която, по думите му, с изключително драматичен тон се опитва да очерни всичко. "Тази опозиция днес ли се яви на политическата сцена. Кой избра КОЙ за шеф на ДАНС, г-жо Нинова? Кой половината преход управлява с ДПС?", попита Веселинов.

Обединените патриоти продължаваме да бъдем въплътената антитеза на ДПС, ДОСТ и всички останали партии, които рушат нацията, декларира той. Продължаваме да сме опора на едно правителство, което отстоява националните интереси, докато ги отстоява и изпълнява своята програма - дай Боже, цял мандат, заяви Веселинов.