Обсъжданите промени в Наказателния кодекс за санкциите на шофьорите не са за отпадане конфискацията на автомобили, а по отношение на наркотиците и взимането на кръвни проби, около самата логистика, каза депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев пред БНТ.

Законът, приет в последните часове преди депутатската ваканция, ще се ремонтира само дни след приемането му, още на старта на есенната сесия на парламента.

Той беше сред народните представители, които вчера се срещнаха с министъра на вътрешните работи заради изземването на колите на пияни и дрогирани водачи. Оказа се, че промените в Наказателния кодекс, засягащи такава хипотеза, не са достатъчно прецизни.

Ананиев обясни, че законът е ясен относно употребата на алкохол, но трябва да се прецизират текстовете за наркотиците и техните аналози.

"При алкохол в кръвта има норма, от която зависи наказанието, а за наркотиците не е така", поясни Ананиев и допълни, че стремежът при промените ще е да има справедливост и да не бъдат наказвани невинни.

Депутатът даде пример, че при употребата на леки наркотици, следите от тях остават с дни, без реално да пречат на шофирането, уредите на полицията и лабораториите обаче засичат наличието им и следва санкция.

"Може да се окаже, че сте взели две хапчета за глава и са ви свалили табелите на колата. Проблемът е, че в момента има само четири лаборатории и огромен обем от тестове, които трябва да се извършат", посочи още Ананиев.

Ананиев призова шофьорите да проверяват в листовката на изписаните им лекарства дали употребата им не пречи на шофирането. "Много хора игнорират това и казват на полицаите, че пият изписани им от доктор хапчета", поясни депутатът.

Заявката на премиера от миналата седмица е скоро кръвните проби да излизат до седмица, за същото е уверил и вътрешният министър Калин Стоянов на вчерашната си среща с депутати от ПП.

По думите на Ананиев приетите промени са ясни, но много, малко хора четат конкретиката. Посланието е законът да има възпираща цел.

"Резултатите са видими - в седмицата преди влизане на закона са заловени 130 човека с алкохол и наркотици, в седмицата, в която влиза законът, са 122, следващата - 58. Хората не си позволяват да пият, да използват субстанции и после да шофират", каза депутатът.

Точката за конфискация също е ясна, тя започва със "Съдът отнема", а не МВР, подчерта Ананиев. Конфискацията на автомобил може да стане само след съдебно решение.

"От 6 години действа закон, според който, ако шофьор бъде заловен с алкохол над 0,5 промила или под влиянието на наркотици, полицаите могат да свалят табелите на автомобила от 6 до 12 месеца. Идеята е, че когато това нещо се случи и се стигне до дело, съдът може и да отнеме автомобила, а ако шофьорът не е собственик, да му наложи глоба, равностойна на цената на автомобила".

При срещата с вътрешния министър от ПП са получили уверение, че до петък областните дирекции на МВР и апелативните и окръжните прокуратури ще започнат да прилагат договорените методически указания и да действат по един и същ начин.

Настимир Ананиев коментира и критиките на президента към управляващите.

"Редовното правителство заработи. Държавата влиза в ритъм, в който започва да работи. Президентът трябва да спре да слуша хората, които го подтикват към този конфликт. Не трябва да се прави конфликт с редовното правителство, което се опитва да извади България от множеството кризи. Тези две институции, когато работят заедно, е добре и за самата държава", отбеляза Ананиев.