НСО и МВР вече охраняват почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Сигнал за нуждата от това е изпратен на 28 август 2024 г. от Държавна агенция "Национална сигурност". Той е подаден от г-н Джевдет Чакъров и касае г-н Ахмед Доган. На лицето незабавно е осигурена охрана от НСО и МВР, съобщиха от вътрешното министерство.

Оттам посочват, че са предприети всички необходими оперативни действия и мероприятия за изясняване на данните, посочени в сигнала. Проведен е разпит на лицето, възприело тези данни, съдържащи фиксиран период от време и място, посочено от подателя на сигнала.

Изнесените факти и обстоятелства не се потвърждават, тъй като е установено, че въпросното лице, посочено от подателя, не е било във фиксирания период от време на конкретното място. Резултатите от проверката са изпратени на компетентната прокуратура, информират още от МВР.

Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков съобщи по-рано, че комисия по член 23 от Закона за Националната служба за охрана ще заседава и ще прецени дали има заплаха и дали е застрашен почетният председател на ДПС и от какво естество е тази заплаха и има ли нужда от охрана от НСО.

Причината за сигнала на Джевдет Чакъров е, че от вчера в имотите, които почетният Ахмед Доган обитава от много години, влязоха охранители, изпратени от собственика им - Данаил Папазов. Ден преди подаването на сигнала, Ахмед Доган изключи Делян Пеевски и съратниците му от ДПС.

От снощи привърженици на почетния председател на ДПС дежурят пред сараите в софийския кв. "Бояна" и в парка "Росенец" в Бургас в защита на Доган. Дес се стигна до сблъсъци между тях и полицаите, които охраняват имота, за да не се стигне до саморазправа. Там беше и синът на Доган - Демир.

Спокойно, тихо и без напрежение премина днешния ден пред сарая в "Росенец" - лятното имение на Ахмед Доган, в което се намира почетния председател на ДПС.

За кратко пристигнаха жандармерия и десетина служители на Специализираните полицейски сили. Засиленото полицейско присъствие продължи близо 1 час. След това останаха да дежурят само два полицейски автомобила.

Сред привържениците на Ахмед Доган пристигнали на място бе и Елван Атилла, която е администратор на голяма група в социалната мрежа създадена в негова подкрепа, предаде БНР.

От бургаската полиция заявиха, заявиха, че не се очаква ескалация на напрежението в района.

Снощи имаше над 40 души пред сградата, тази сутрин част от тях тръгнаха за София, за да подкрепят симпатизантите на ДПС в кв. Бояна.