Премиерът Бойко Борисов свика трима министри в Министерски съвет, които да дадат отчет как се охранява летният сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парк Росенец.

Той започна директно да чете писмо, изпратено от НСО до отговорните институции относно охраняемия имот.

От думите на Борисов стана ясно, че докато Румен Радев е поискал в свое изявление да се свика тричленна комисия, която да установи кой управлява и определя функциите на НСО, към министрите му - Младен Маринов на МВР, Красимир Каракачанов на отбраната и Росен Желязков на транспорта - още на другия ден е пристигнало писмо, подписано от директора на НСО Красимир Станчев, с искания за охрана на имота на Ахмед Доган в летните му сараи.

"НСО пише до изпълнителния директор на ИА "Морска администрация", с копие до командира на Морска администрация Бургас, до командира на ВМС и до Гранична полиция", разказа премиерът.

И зачете писмото на НСО: "Във връзка с охраняваното от НСО лице в парк Росенец, моля за вашето съдействие по обезпечаване на сигурността му по вода".

Борисов обясни, че към него имало и прикрепено друго засекретено писмо до МВР, в което иска охрана на лицето - но за охрана на сушата, в което пишело, че се иска да се осигури навигационно известие за плавателни средства в радиус от 500 м за парк Росенец.

Исканията за охрана на охраняваното лице "важали от 10 юли до 15 септември 2020 г.".

"Искат да се пази сушата и водата от лодки, мореплаватели и всички останали. Каква е целта - след като получат това писмо, всички служби на правителството трябва да го изпълнят съгласно закона", категоричен бе премиерът, подчертавайки, че писмото е изпратено от Красимир Станчев, избран от Радев, плюс карта.

"Правителството брани имот на Ахмед Доган, добре ли са го конструирали добре ли са го измисли, ще излезе пак Радев и ще каже: "Ето аз ви казах".

В единия ден той призова НСО да се реформира, на другия ден ни изпраща това, което трябва да изпълним", възмутен каза Бойко Борисов.

"Сутринта говорих за сценарий, ето го продължението. Какво излиза - кой е виновен - Борисов, ето кой го иска от нас, да го изпълним по закон", добави премиерът.

Думата взе министърът на отбраната Красимир Каракачанов: "Българската армия защитава териториалната цялост и суверенитета на страната флотът като част от въоръжените сили не защитава акваторията на паркове и други имоти и нито един моряк от флота, нито един съд няма да бъде ангажиран с подобни необмислени писма".

Той се обърна "като министър на отбраната, за да попита ген. Красимир Станчев: "Известно е, че няма български войник, който да е хвърлил българско знаме, това което видяхме, е унизителен акт. Моят въпрос е НСО няма ли да вземе мерки и въпросният служител да бъде наказан?".

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че писмото до него е класифицирана информация, но то може да се разгледа от ресорната комисия в парламента. Той обяви, че е разпоредил на ръководството на МВР да се съблюдава законът и да се оказва съдействие, поискано от НСО, само според специални компетенции, за да не се влиза в спорове.

Росен Желязков от своя страна отчете, че според полученото в неговия ресор писмо от НСО, той е длъжен да го изпълни.

"Защо точно вчера НСО реши да наложи ограничения върху тази акватория и как е обоснован периодът. Дали това не е въвличане на държавни органи в политически контекст", попита риторично министърът на транспорта.

Премиерът Борисов представи на медиите оригинала на заповедта, за да е ясно, че не се действа "по някакъв начин срещу определени институции".

"Истински съжалявам, че върху НСО се оказва такъв политически натиск", каза той и даде за пример, че по време на председателството на ЕС са се справили прекрасно и в службата работят прекрасни момчета и момичета".

В заключение Борисов отново попита съпредседателя на Демократична България Христо Иванов "какво общо има той, за да го сочи като виновен и защо не е попитал вчера на протеста в Президентството за това писмо".

Премиерът разпореди МВР да вземе необходимите мерки по казуса, всички партии да се пазят от провокации и да не стимулират провокации в името на гражданския и етническия мир.

"Не е често пак да ни изтъпанят нас", каза министър-председателят.

На въпрос докъде е стигнало овладяването на държавата от Ахмед Доган, Борисов отговори, че "с това писмо става ясно, че всичко е за пред публиката".

"Считам, че на вчерашната сбирка (б.а. протеста) липсваше ДПС и може би това е начин да бъде върнато там, където винаги е боло - в тройни и двойни коалиции. Мисля, че са далеч от какъвто и да е контрол", каза още Борисов.