Решението за преминаването на пътя до морската ивица в парк "Росенец" в частни ръце е незаконосъобразно. Това каза в ефира на "Тази сутрин" по bTV общинският съветник от Бургас Константин Бачийски.

Той разказа как се е провело гласуването по този въпрос в бургаския общински съвет. По думите му в докладната са липсвали доказателства за публичната необходимост от променянето на общинския статут на имота. Според Бачийски в процедурата по гласуване също са били допуснати нарушения.

"Докладната записка не събра необходимите гласове, но беше взета пауза от около 15-на минути, в която ръководството на Община Бургас в лицето на г-н Николов наобиколи съветниците и не знам как за 15 минути голяма част от тях си промениха мнението, въпреки че повече от 2 часа спорихме по тази докладна записка. Тя беше вкарана в последния момент като извънредна. (...) В Община Бургас има трайно утвърдена практика, когато има някакви решения, които не срещат обществена подкрепа, обикновено се замаскират като се слагат с нещо хубаво и нещата се слагат между редовете", коментира общинският съветник.

По темата от морския град се включи и бившият областен управител Константин Гребенаров.

Гребенаров разказа, че през 2012 г. - още преди построяването на "летния сарай", той самият е върнал решение на общинския съвет, според което се затваря пътя към общинската земя, в случая ивицата на "Росенец".

"Тогава просто юристите от държавни имоти на областна администрация си свършиха страхотно работата. Това е единственият път, по който се стига до бреговата ивица до морето, което е изключително държавна собственост. (...) По принцип път не трябва да се затваря, особено общински път. Не трябва да има бариера - това го казвам", коментира Гребенаров.