Народното събрание гласува проект на решение за възлагане на Министерския съвет задачата да инициира лицензиране за сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво.

Решението беше прието със 156 гласа "за", 47 - "против" и без въздържали се. Подкрепиха го всички партии в парламента без депутатите на БСП и "Възраждане".

Според решението Министерският съвет, в изпълнение на директивите на ЕС за диверсификация на енергийните доставки, предприема всички необходими мерки, които да обезпечат дейността на Агенцията за ядрено регулиране в процеса по преглед на документацията за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво, с цел издаване на разрешение за доставка и зареждане през 2024 година.

От БСП възразиха, че това не е политически въпрос и безопасността на АЕЦ е застрашена, след като не се взима предвид мнението на ядрените специалисти. Борислав Гуцанов поиска въпросът да се остави на независимия ядрен регулатор, а в пленарната зала да дойде ръководството на ядрената агенция. "Не е редно така да продължаваме, това не е политически въпрос", каза депутатът от левицата.

От ГЕРБ посочиха, че липсата на диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ застрашава енергетиката и цялата ни икономика. Делян Добрев обясни на БСП, че ГЕРБ не "казват на АЯР какво да прави", а само възлагат на правителството да обезпечи дейността на АЯР. По думите му служебният кабинет ще трябва да гласува постановление, с което увеличава бюджета на агенцията. 

От "Възраждане" констатираха, че решението е лобистко с цел да се измести единият ядрен доставчик, който е руски, с друг доставчик, който да е американски. Къде ще съхраняваме отработеното ядрено гориво, попита Цончо Ганев, като напомни закона в САЩ, че страната не приема на своя територия отработено ядрено гориво. Това, според Цончо Ганев, означава България да изгради специални съоръжения и да съхранява отработеното гориво у нас, след като досега го връщахме на Русия.

Рамадан Аталай от ДПС посочи, че става въпрос за така необходимата диверсификация. Той го каза с уговорката, че принципно Движението винаги е било против ядрената енергия. Той не се съгласи с твърдението, че НС упражнява натиск върху АЕЦ и ядрения регулатор.

"Решението е да направим така, че използването на ядреното гориво да бъде най-безопасното, да изискаме от агенцията да лицензира гориво, което да бъде безопасно", каза Аталай. Той посочи, че от 2019 до сега се забавя вторият етап от лицензирането.

"Каква е причината? Имам чувството, че за това вина ядрената централа няма, а някой друг", заяви депутатът от ДПС. Той напомни как бившият премиер Кирил Петков "кацна с вертолет на площадката" с представители на "Уестингхаус". "И тогава, и сега приехме, че това е натиск върху АЕЦ, дано да не е и върху независимия регулатор", заключи Рамадан Аталай.

След гласуването министърът на енергетиката Росен Христов коментира, че с решение на ЕК правителството върви по пътя на диверсификацията на ядрено гориво за "Козлодуй".

"За да стигнем до тук, в Българския енергиен холдинг създадохме специализирано звено за ядрена компетентност, което е на финалната права по сключване на договори с експерти на високо равнище", коментира в кулоарите енергийният министър.

По неговите думи експертните лица ще поемат процеса по консултиране и оценка на офертите, които българската държава очаква да получи от минимум две компании.

Христов подчерта, че фирмите, които искат да доставят ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", трябва да изминат всички стъпки по лицензиране на горивото, за да бъде гарантирана ядрената сигурност на страната. Създаденият компетентен център има за цел да подпомогне и да консултира по най-добрия възможен начин, компаниите да изминат целия процес по лицензиране на ядреното гориво.