Според "Продължаваме Промяната" (ПП) служебното правителство спира достъпа на АЕЦ "Козлодуй" до алтернативното гориво. Това се посочва в позиция на партията. Повод за становището е решение на служебното правителство от вчера, с което се отменя решение на предишния кабинет от 13 юли 2022 г., свързано с доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

"Продължаваме промяната" е обезпокоена от последните действия на служебното правителство, които застрашават енергийната сигурност и независимост на България, заявяват от партията.

В пълно противоречие с аргументите за осигуряване на конкурентна среда, служебното правителство практически спира достъпа на българската АЕЦ до алтернативното гориво и поставя страната в зависимост от традиционния доставчик ТВЕЛ (Руска федерация), пише в позицията на ПП.

Според партията действията на служебното правителство застрашават енергийната сигурност и независимост на България. От ПП припомнят, че гориво за реакторите, които се ползват в АЕЦ "Козлодуй", произвеждат и две европейски компании - "Уестингхаус" (Швеция) и "Фраматом" (Франция). "България може да изпита последствията от отмяната на решението на кабинета "Петков" в следващите 2 години, когато запасите от ядрено гориво за АЕЦ ще бъдат изчерпани", се допълва в позицията.

"Обезпокоени сме, че след като много други държави от Европейския съюз вече успешно диверсифицираха енергийните си доставки въпреки войната в Украйна, а кабинетът на ПП направи решителните стъпки към газова независимост на България, поредната "ревизия" хвърля страната в нова зависимост, този път в ядрената енергетика", допълват от партията.

"Призоваваме служебното правителство да не предприема действия, които ще оставят тежко наследство от проблеми на следващия редовен кабинет в толкова важен сектор за икономиката и националната сигурност на България", се посочва още в позицията.

На вчерашното си заседание Министерският съвет отмени решение на предходното правителство, с което се налагат ограничения при диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от пресслужбата на кабинета.

"АЕЦ "Козлодуй" е стартирала дейност по осигуряване на диверсифицирани доставки на свежо ядрено гориво още през 2019 г. Употребата на гориво от нов доставчик обаче може да започне само след лицензирането му от Агенцията за ядрено регулиране", пише в решението на кабинета.

"Освен традиционния доставчик на свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000 (каквито са тези в АЕЦ "Козлодуй") - ТВЕЛ - Руска федерация, такова произвеждат и компаниите "Уестингхаус" - Швеция, и "Фраматом" - Франция. "Уестингхаус" произвежда касети със свежо ядрено гориво тип RWFA, които биха могли да се използват в АЕЦ "Козлодуй", ако бъдат лицензирани от АЯР. Внедряването на този тип касети може да изисква консултантски услуги от НИЦ "Курчатовский институт", който по договор с АЕЦ "Козлодуй" въвежда данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен контрол. В съвместно предприятие с компанията ТВЕЛ, "Фраматом" произвежда касети с ядрено гориво, които са пълен аналог на използваните в АЕЦ "Козлодуй". Ограниченията, наложени в отмененото решение на МС от 13 юли 2022 г., свързани с недопускане на доставки и услуги от Руската федерация, на практика биха могли да възпрепятстват участието на "Уестингхаус" и изключват възможността "Фраматом" да участва в процеса по диверсификация", се посочва още в решението на кабинета.