Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Няма да има, както пленарни заседания, така и заседания на парламентарните комисии. Опозицията се възпротиви с аргумента, че това е противоконституционно и именно доскорошното мнозинство промени Конституцията, за да бъде постоянно работещо Народното събрание, дори по време на служебните кабинети.

За да стане възможна предизборната ваканция, която беше в сила и за местните избори, сега се наложи да бъде променен Правилникът на НС, тъй като той позволява депутатите да заседават по време на кампания. От ИТН установиха, че бившата сглобка отново е в сила, а от БСП - че управлява партиен служебен кабинет на ГЕРБ.

Бившето мнозинство пък не прие нито една от редакционните поправки, предложени от опозицията - нито корекцията на БСП да се запази поне петъчният парламентарен контрол, нито предложението на "Възраждане". То даваше възможност парламентът да решава дали да заседава, или да не заседава по време на предизборна кампания. От опозиционните групи на БСП, ИТН и "Възраждане" протестираха, че така ще бъдат лишени от парламентарен контрол над служебния кабинет на Боко Борисов.

Снимка: БТА

От БСП посочиха, че с прекратяването на работата на парламента депутатите нарушават Конституцията само месеци след приемането й, заяви Мая Димитрова."В срамната сглобка виждат какъв правен абсурд и какви срамни промени са направили, и сега се чудят какво да правят", констатира съпартиецът й Борислав Гуцанов. Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък обобщи, че ГЕРБ искат парламентът да работи и да има контрол, когато има служебно правителство на Радев, но да излезе във ваканция, когато то е на ГЕРБ.

Снимка: БТА

"Скачахте срещу служебните кабинет и на Радев, но сега трябва да се покрие служебният кабинет на Бойко Борисов", възкликна Нинова. Кристиан Вигенин обобщи, че никой няма съмнение, че "за първи път имаме служебен кабинет, който е партиен кабинет и то на ГЕРБ".

"Едно политическо, партийно правителство трябва да бъде под парламентарен контрол, като минимум. ПП-ДБ, време е да си признаете, че нанесохте непоправими щети върху Конституцията, простреляхте се в крака и продължавате с мазохизма. Това, на което ви подлага ГЕРБ, заслужава отговор, а не да влизате в същата схема", обърна се Вигенин към тяхната парламентарна група. Не беше чут апелът му да остане поне парламентарният контрол, "защото това е единственият начин ние, като парламент, да държим под контрол партийното правителство на ГЕРБ".

Петър Петров от "Възраждане" определи промените в правилника като опит да се суспендират последните поправки в Конституцията, с които бе прието Народното събрание да не прекъсва своята работа. Съпартийката му Цвета Рангелова попита необходимо ли е да се прави такова изменение в правилника, което е и противоконституционно, според юристката от "Възраждане".

"Какво стана? Нали променяхме Конституцията да работи НС? Защото 11 месеца бой и изнасилване ви направихме на крадливата пасмина и сега искат да се скрият. Децата рисуват първа политическа сила - първа политическа сила, ама друг път", добави той по адрес на ПП, по повод рисунката на децата на Кирил Петков за рождения му ден. "Двойно трябва да бъдат размазани ПП и ДБ", обърна се към пленарната зала независимият Радостин Василев във връзка с предстоящите избори.

"Колко са хитри ПП-ДБ, седят си и мълчат, направиха белята и сега се скриха зад вашия гръб", обърна се към ГЕРБ Гроздан Караджов от ИТН по повод последиците от конституционните поправки, довели до постоянно действащо НС, заради което пък сега депутатите трябваше да коригират Правилника на НС.

"Сглобката продължава да съществува, вие продължавате да носите калта й", каза Караджов на Радомир Чолаков от ГЕРБ. И повтори, че опозицията не е подкрепяла нито тази, нито другите конституционни промени. "Сглобката ви вкара в много лош капан", посочи той и заяви, че ИТН ще подкрепи предложението на БСП да се запази петъчният парламентарен контрол.

Това е опит за промяна на Конституцията през правилника на Народното събрание, категоричен е Гроздан Караджов.

Снимка: БТА

На критиките на опозицията отговори единствен Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС и никой от останалите групи от бившата сглобка. Юристът и бивш председател на конституционната комисия в НС коментира, че промените в Конституцията са били направени заради злоупотребата с власт, която са извършили служебните правителства, назначени от президента Румен Радев.

"Това изменение, което направихме с въвеждане на принципа на непрекъсваемост на законодателната власт, има цел да възпира служебното правителство от злоупотреба, то да знае, че има действащо Народно събрание, макар и не заседаващо, което може да заседава, за да спре някоя непремерена негова стъпка", заяви юристът. 

Снимка: БТА

Той призна, че измененията в Конституцията със сигурност имат много проблеми, но това за постоянно работещото Народно събрание не е сред тях.

"Въведохме го заради злоупотребите с власт, които извършиха служебните правителства. Те надхвърлиха решително това, което се очаква като действия от едно служебно правителство. Ние рискуваме с безотговорното си говорене да взривим едно хубаво правило, което сами въведохме - когато има местни избори, НС излиза във ваканция. Сега е същото, това е добър политически тон, добър политически знак към обществото, че ние сдържаме себе си. Това е може би единственото, или едно от добрите неща в изменението на Конституцията и аз ви моля да не го рискуваме. Защото накрая ще го отменят и ще отпадне", призова депутатът от ГЕРБ и обеща: "Ние няма да злоупотребяваме".