Народното събрание прие доклада на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и решението към него. "За" гласуваха 148 народни представители, а 26-ма се въздържаха.

Докладът е подписан с особено мнение от десет представители на комисията.

Въпреки всички опити и събраната надлежно информация, комисията не успя да установи какъв е източникът за финансиране на предстоящата сделка за продажба на ЧЕЗ, се казва в документа. Причината е отказано съдействие от кредитни институции. Запитаните банки не отричат, но се оправдават с "професионална тайна". Без отговора на тези въпроси, не можем да сме сигурни кой ще бъде действителният купувач, посочват от комисията.

С приетото днес решение Народното събрание възложи на Министерския съвет до края на годината да извърши задълбочен анализ относно изпълнението на заложените цели в приетата Стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества от 2003 г. и да ревизира постановление 181 за определяне на стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност в частта му сектор "Енергетика", включвайки основни активи и дейности на електроразпределителните предприятия.

Предвижда се още службите за сигурност да предоставят в парламента детайлен анализ на действията си по планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България по отношение на своевременното и качествено информиране на компетентните органи на изпълнителната власт, а Българската народна банка да предостави информация по надлежния ред относно поетите ангажименти от български банки във връзка със сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ.

Председателят на комисията Жельо Бойчев /"БСП за България"/ коментира, че тази сделка е нагледен пример за това как функционират институциите. Големият въпрос е какъв е смисълът от финансиране на службите, попита той и посочи, че не е получена необходимата информация за сделката. Не приемам твърденията, че информация може да се укрива от българското Народно събрание, независимо с какви термини, било то и "професионална тайна", коментира още той.

Делян Добрев /ГЕРБ/ му опонира и констатира, че комисията не е излязла с никаква нова информация. "Цялата пара отиде в свирката и комисията обобщи общоизвестни факти", коментира той. С една от препоръките в доклада карате БНБ да наруши закона, посочи още Добрев.

Колегата му Валентин Николов отбеляза, че е имало обвинения и внушения, че министър-председателят лично и членове на кабинета стоят зад тази сделка, но при работата на комисията не са открити данни някой в България да стои зад "Инерком". Комисията работи добре, но много от балоните се спукаха, това за мен е лично удовлетворение от работата й, добави той.

Рамадан Аталай посочи, че още в началото от ДПС са изразили съмнение колко ефективна ще е тази комисия. Въпреки че председателят й направи всичко възможно за диалогичност, оставяме в парламента манипулативен документ със своите изводи, коментира той. Сделката с "Инерком" не е приватизационна, отбеляза още Аталай.

Пламен Христов /"Воля"/ коментира, че за Гинка Върбакова са се произнесли редица институции. Това, което постигнахме е, че тотално изчистихме името на г-жа Върбакова и можем съвсем скоро да си честитим новия собственик на ЧЕЗ, каза той.

Крум Зарков от левицата го репликира, че в доклада от стр. 17 до стр. 21 има списък на преписките, заведени в прокуратурата, където се появяват имената на г-жа Върбакова, на нейни близки и на фирми, в които са участвали. Ако това е канонизиране, явно имаме съвсем различно разбиране за канони, коментира той.

Станислав Станилов /"Обединени патриоти"/ каза, че тази тема нямаше да се коментира днес, ако държавата контролираше тези активи.