С 86 гласа "за", 127 "против" и един "въздържал се" парламентът отхвърли предложената от ПГ на "Продължаваме Промяната" декларация, в която се настояваше служебният кабинет да внесе бюджет за 2023 г.

Дебатите продължиха почти през целия пленарен ден.

В документа се настоява Министерският съвет да изпълни задълженията си, произтичащи от Закона за публичните финанси, и при спазване на всички законови изисквания да внесе в Народното събрание одобрен законопроект за държавния бюджет на Република България за 2023 г. , заедно с актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, прието становище на Министерския съвет по проекта на бюджета на съдебната власт и програмните формати на бюджети на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет, които съответстват на параметрите на законопроекта за държавния бюджет и на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза.

Освен това от ПП настояват служебното правителство да изпълни задълженията си, произтичащи от Кодекса за социалното осигуряване и от Закона за здравното осигуряване, и да внесе в Народното събрание законопроекти за бюджетите на ДОО и НЗОК за 2023 г.

В документа се предвиждаше да бъде записано, че парламентът настоява Министерският съвет да изпълни тези свои задължения незабавно, доколкото законово предвиденият за това срок (31 октомври 2022 г.) вече е изтекъл.

По време на дебата прехвърчаха обвинения за натрупан 15 милиарда дълг от кабинета Петков.

"Вчера в продължение на 3 - 4 часа дебатирахме точно декларацията и приехме и пленарна зала с мнозинство подкрепи удължаването на бюджета на първо четене", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

От ДПС и ГЕРБ-СДС са на мнение, че отварянето на бюджетната процедура сега - без ясно мнозинство и редовно правителство, ще доведе до увеличаване на дефицита и нарушаване на финансовата стабилност. Десислава Атанасова пък припомни, че кабинетът на Петков бе свален заради провал във финансовата политика с първия успешен вот на недоверие в съвременната история на България.

Експремиерът Петков пък попита защо щом финансовата политика на "Продължаваме промяната" била провал, сега искат да я удължат с удължаването на тазгодишния бюджет.

Асен Василев от "Продължаваме Промяната", заяви че вероятно ще приемат някакви мерки между първо и второ четене на този закон за удължаване, но няма да знаят нито какъв ще е крайният ефект от тези мерки, нито какъв ще бъде дефицитът.

"Бюджетът, който внесе служебният кабинет замразява всички доходи, замразява всички плащания - социални, заплата минимална, майчинство и при увеличаващите се цени и невъзможността на повечето хора да посрещнат тежките зимни месеци. Ние смятаме и от началото е било така, че служебният кабинет трябва да внесе изцяло нов бюджет за 2023 година", подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя видя в действията на служебното правителство за удължаване на бюджета капан, заложен от президента Румен Радев. Тя определи случващото се като "пълзяща еднолична власт", в която се подхвърлят провокации, на които колегите ѝ народни представители се хващат. Колеги, това, което днес правите всички, които не искате да има нормален бюджет, е публично общо "харакири" на политическите партии. Това е признание, че ние тук не можем да се справим с управлението на държавата, заяви Нинова.

От ДБ  пък поддържаха мнението, че трябва да се промени Конституцията и да се премахне служебното правителство, защото служебното правителство, назначено от президента, не изпълнявало закона. "Има законов текст, в който е казано до еди-коя си дата трябва да се внесе проект за държавен бюджет, те не го изпълняват", коментира Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ.

Ако завещанието ни от бюджет 2022 е по 15 млрд. дълг на година, ние тук трябва да водим и дебата още колко дългове можем да си позволим като държава. Още колко дългове ще теглим", каза още Мустафа Карадайъ от ДПС.

В политиката и в правния мир няма вакуум, когато 4 парламента поред не могат да излъчат или излъчват нестабилни мнозинства, българският народ казва кой с кого може да се коалира, казва, че всеки от нас с всеки може, затова ни е пратил тук, изтъкна Йордан Цонев, замeстник-председател на ПГ на ДПС. Друг е въпросът за политики, за профил, уточни той. Депутатът добави, че почти всички избиратели искат от парламентарните сили да спрат да се карат, да намерят общ език, да спрат да ги занимават с избори и да има кабинет. Само че ние кого слушаме - анализаторите, които ни казват как не можем, защото някои проксита не могат да направят кабинет, пречи се в България да има истинска стабилност - икономическа и всякаква, пречи се от кръга "Капитал", смята Цонев. Той отбеляза, че в обществената среда се говори единствено кой с кого не може и по тази причина нямаме кабинет и се прави законодателство за предсрочни избори.

Българските избиратели очакват да постъпим отговорно и да съставим правителство, такъв опит не е направен изобщо, прави се опит от двете партии да си направят кабинет, няма истински разговор, коментира политикът. Моята съвест ми казва, че българските избирателите ни изпратиха тук не за да мислим с "говорящите глави", а с нашите глави, и да се опитаме да формираме кабинет, изтъкна Йордан Цонев.

В началото на изказването си той заяви, че по негово лично мнение е трябвало да бъде внесен бюджет за догодина, заради Конституцията и Закона за публичните финанси. С удължаване на мерките сега поне ще можем да подсигурим функционирането на държавните системи, посочи депутатът.

Малко преди края на дебатите депутатът от "Възраждане" Димо Дренчев заяви, че групата му няма да подкрепи декларацията на "Продължаваме промяната", тъй като не било редно служебно правителство да внася бюджет и нямало проблем да се продължи със стария и през следващата година. Смяната в позицията на депутатите бе изненадваща, тъй като сутринта те подкрепиха влизането на декларацията като точка в дневния ред, а вчера, по време на дебатите за удължителния закон, заявиха, че стария бюджет не е актуален.

Цончо Ганев заяви, че без бюджет България няма да влезе в еврозоната, такава теза декларира и Асен Василев. Депутатът от "Възраждане" добави, че "това е прекрасно за нас и най-доброто, което може да се случи."

От "Български възход" споделят тезата, че служебен кабинет не трябва да прави бюджет, който няма да изпълнява.