Депутатите приеха на второ четене на днешното извънредно заседание законопроект за ратифициране на международен договор за придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация и необходимата поддръжка.

"За" бяха 146 народни представители, а 54 бяха "против". Решението бе подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и "Има такъв народ". "Възраждане" и БСП бяха против, а Радостин Василев не участва в гласуването.

С придобиването на терминалите ще бъде постигнато желаното ниво на ситуационна осведоменост, което е изключително важно за осигуряване на условие за използване пълните технически оперативни възможности на новите бойни самолети F-16 и на новите многофункционални патрулни кораби. 

Системата осигурява мрежова, защитена, адаптивна комуникация във формата на Link-16 за управление, ситуационна осведоменост, целеуказване и целеразпределение на военни средства от наземно базирани пунктове за управление.

Прогнозната стойност на договора е 5 255 514 щатски долара, а срокът за валидност на офертата изтича на 29 юни 2023 г. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 81,652 щатски долара и разсрочено плащане на тримесечни вноски в периода 2023-2029 г.