В понеделник "Гапъл интернешънъл болкан" публикува данни за демографските профили от екзит пол на местния вот в София, Пловдив и Варна след втория тур на местните избори. Те включват профил на електоратите на кандидатите в трите града, по който всеки може да направи свой подробен прочит, отбелязват от агенцията.

В София демографската структура на вота показва, че сред по-младите и хората в активна възраст предпочитанията са насочени по-скоро към Васил Терзиев. При него над 80% от вота идва от висшисти, докато при опонентката му за кметския стол Ваня Григорова този дял е десетина пункта по-нисък.

Очаквано, кандидатката на МК "БСП за България" пък събира симпатии в по-голяма степен сред най-възрастните. Разликата в профилите на двамата не е драстична, но все пак сред тези, дали гласа си за кандидата на "Обединени за София", работещите са малко по-видим дял, в сравнение с тези зад кандидата на обединената левица - където пък личи и по-сериозен дял пенсионери.

Налице е малко по-голямо предпочитание за Ваня Григорова сред женската аудитория: делът на дамски вот при нея е близо 60%, а при Терзиев - малко по-нисък.

Ако над 70% от вота за Терзиев идва от ПП-ДБ-СС, то делът на привържениците на БСП при гласувалите на втория тур за Григорова е малко над една трета. Тя затвърждава образа на кандидат с по-скоро протестен и отвъдпартиен фокус.

А колко хора от другите електорати излязоха всъщност?

Може би около две трети от излезлите на първия тур в София за листа или кандидат-кмет на "Възраждане" са излезли и сега. Сериозно мнозинство сред тях са избрали Григорова. Така, малко над 20 хиляди гласа за нея на втория тур от местния вот идват от партия "Възраждане". Над тези нива пък са гласовете, идващи от ГЕРБ. Тук обаче може да се предположи и доста по-солиден резултат - доколкото в големия брой откази на екзит пол вероятно се крият именно гласуващи за Григорова привърженици на ГЕРБ. Общо около половината, излезли на първия тур за ГЕРБ или Хекимян явно се излезли и сега.

Може би половината фенове на Вили Лилков излязоха и сега. При тях съотношението е отчетливо в полза на Терзиев, макар и да личат високи дялове в опцията "Не подкрепям никого". Подобни личат и при привържениците на ГЕРБ в София.

В Пловдив и във Варна пък беше интересно да се проследи как са гласували силните местни листи, чиито кандидати за кмет останаха извън балотажите. Любопитното е, че няколко хиляди гласа от "Съединени за Пловдив" действително са отишли към Костадин Димитров, както бе обявено. Във Варна пък близо една десета от вота за Благомир Коцев идва от "Алтернативата на гражданите", а други няколко процента - от Земеделския съюз "Александър Стамболийски". Това са общо около няколко хиляди гласа.

Профили

Сборовете по вертикали дават 100%. Възможни са минимални отклонения заради закръгляване, добавят от "Галъп".

Графика: "Галъп"

Графика: "Галъп"

Графика: "Галъп"