Новият посланик на Франция в България - Жоел Мейер, връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, на официална церемония в президентството. Това съобщиха от пресцентъра на посолството на Франция в София.

По време на срещата си с президента Румен Радев, посланик Жоел Мейер заяви, че България е ключов партньор за Франция и изрази готовност да продължи да развива двустранните ни отношения. Той подчерта, че двете страни са демонстрирали, особено по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година, обща визия за европейското бъдеще чрез обединена и силна Европа. Двамата са обсъдили и актуалните европейски въпроси.

Жоел Мейер изрази задоволство от факта, че България се доверява на знанията и уменията на много френски компании и призова за засилване на икономическото партньорство в ключови сектори като възобновяемата енергия, водоснабдяването и канализацията, модерното инженерство, ядрената енергетика, аеронавтиката и др. Посланик Мейер отбеляза, че културата и образованието също са в центъра на двустранните отношения. Това показва например партньорството за създаване на Център за изкуства на остров Св. Св. Кирик и Юлита и мрежата от многобройни франкофонски двуезични паралелки в българските училища и университети.

Посланик Жоел Мейер е роден на 25 май 1961 година. Има диплома за висше образование от Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO) и диплома за специализация по съвременна гръцка литература. Дипломат от кариерата, той работи във френското Министерство на Европа и външните работи от 1989 г. на различни длъжности.

Отличен е със званията кавалер на Ордена на Почетния легион и кавалер на Националния орден за заслуги.

Жоел Мейер говори английски, гръцки, италиански и хинди. Семеен е, има три деца.

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова прие копията на акредитивните писма на новия посланик вчера. В рамките на срещата двамата са обсъдили присъединяването на България към Шенген и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Досегашен посланик на Франция у нас беше Флоранс Робин. В началото на октомври президентът Румен Радев връчи на посланик Робин орден "Мадарски конник" първа степен за големите ѝ заслуги за укрепването и развитието на българо-френските отношения.