Ние създаваме партия като алтернатива на провала на целия либерален модел на демокрация, обяви бившият здравен министър от Реформаторския блок в кабинета "Борисов 2" Петър Москов по повод новия му политически проект - партия КОД (Консервативно обединение на десницата). 

"Твърдим, че от съществуващите партии няма такава, която да отстоява принципите и целите, които ние си поставяме като партия. Съществуващите партии изглеждат или като връщане към социалистически утопии, или като националсоциалистически крясъци за авторитарни режими от азиатски тип", уточни някогашният член на ръководството на ДСБ пред bTV.

По думите му на провала на либералния модел трябва да се отговори с политиките на консервативната демокрация, а в момента няма друга партия освен КОД, която си поставя такива цели.

По думите му КОД е готова за сътрудничество с ВМРО на Красимир Каракачанов и НФСБ на Валери Симеонов, защото и "тяхната цел е формиране на дясно консервативно управление".

Москов вече заяви, че между КОД и първоначалното ДСБ има много прилики, но между КОД и сегашното ДСБ има много разлики - "дясното беше подменено, това трябва да се каже ясно", обясни той.

В новата формация обаче влизат бивши членове на ДСБ - Ралица Кирилова, която преди две години беше кандидат за председател на партията, и Пепа Деведжиева, бивш председател на ДСБ в Пловдив. В списъка на учредителите са още Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб и психиатърът Любомир Канов.

Новата партия може да се включи в европейските избори, ако получи регистрация в съда и в ЦИК до 10 април.