Реакцията срещу разпространението на фалшиви новини не може да бъде определяна като цензура или автоцензура, заявиха от Нова телевизия след коментара на премиера Бойко Борисов по повод спирането на епизод на предаването "Часът на Милен Цветков", в който се  говори за твърдението на гръцки медии, че той си е купил остров.

"Умолявам ви - дали се цензурирате, дали се автоцензурирате, но моля ви не ми забърквайте името. Каквото искате пускайте, каквото искате правете, но да ми замесвате името, не е честно. Всичко, което има фалшиво, да го пуснат - все ми е тая", обърна се премиерът в началото на днешното правителствено заседание към журналист от Нова телевизия и увери, че ако някой докаже, че си е купил остров в Гърция, ще подаде оставка.

Ето какво се казва в официалната позиция на телевизията по този повод:

"Нова телевизия заявява, че не се оказва натиск върху продуцентските решения и редакционната политика на медията винаги е била независима. NOVA, като отговорна медия, не може да бъде разпространител на фалшиви новини, защото защитава професионалните принципи на журналистиката. Реакцията срещу разпространението на фалшиви новини не може да бъде определяна като цензура или автоцензура. NOVA се противопоставя на опитите независими редакторски решения на медията да бъдат използвани за политически цели. Отстояваме принципите на професионалнато журналстика, защото свободата на словото е и отговорност".

От телевизията припомниха и какво заявиха вчера от Nova Broadcasting Group:

"Епизодът от "Часът на Милен Цветков" на 25-ти юни не е излъчен, защото не отговаря на стандартите на телевизията за обективност, истинност и баланс на гледните точки. Ръководството на медията посочва, че "Високите изисквания към работата на журналистите са гаранция за качество, на което NOVA държи без изключение." Nova Broadcasting Group подкрепя и ще продължи да отстоява в своята дейност редакционната си независимост, съобразена със закона, етичните и морални норми, и добрите професионални практики".