"Натиск има в световен мащаб. Много се радвам, че БСП бяха много единни и застанаха зад лидера си Корнелия Нинова да сме срещу приемането на Истанбулската конвенция", заяви пред Нова телевизия депутатката от БСП Нона Йотова.

"За мен приемането на тази конвенция е нещо като края на цивилизацията. Не мога да кажа, че съм религиозна, но съм дълбоко вярваща и съм убедена, че онзи висш разум, който ни е създал, ни е създал да бъдем мъже и жени. Все пак животът се ражда от това. Вижте какви ужасяващи неща се случват по света - вземат се деца от нормални семейства, дават се на гей двойки, получава се тотално объркване. Точно за децата трябва да мислим, те възприемат света по библейски начин - мама, татко и аз, говорила съм с психолози. Как ще обясниш това на едно дете?", каза още народната представителка, която е актриса и певица по професия.

Запитана защо въпросът се повдига отново от ПЕС, които са "за" приемане на Истанбулската конвенция, тя отговори:

"Не знам дали е Станишев, в цял свят се опитва това да се наложи сериозно, това е въпрос за оцеляване на цивилизацията".

Що се отнася до насилието над жените, тя заяви, че БСП са внесли предложение случаите на домашно насилие да се гледат не от частен, а от общ характер, а това предложение е било прието в Народното събрание.

Нона Йотова коментира и скандала около фолкпевицата Антонина заради песента й по стихове на Никола Вапцаров.

"Това беше умишлена провокация. Това е една не много известна певица, която иска да предизвика интерес чрез скандал. Когато изслушах песента се почувствах така, сякаш са наранили мой близък човек. Стана ми толкова обидно и дори се разплаках", заяви тя.

Йотова за първи път прочете публично писмо, адресирано до министъра на културата и написано заедно с племенницата на Вапцаров - Мая Вапцарова. В него се казва:

"От 24 май до днес очаквахме намесата по отношение на клипа и чалгата, създадени по едно от най-красивите стихотворения на Никола Вапцаров "Прощално". Някои медии смело си позволиха с тази вулгарност да поздравят България на най-светлия празник, който ни остана. Изправени сме пред една огромна културна катастрофа, която заплашва с унищожение българската идентичност. Не усещате ли миризмата на войната, в която няма партии - няма сини, зелени, червени? Днес войната се води от мутро-цивилизацията, която смело навлиза и се идентифицира със световната и човешка ценността система".

По думите на Нона Йотова Министерството на културата може по съдебен ред да поиска премахването от интернет платформите на песента на Антонина.