"Политически назначения, за да се запази коалиционният мир" – така Корнелия Нинова нарече тази сутрин по bTV трите неофициално спрягани имена за нов екоминистър. Днес ГЕРБ и Обединени патриоти се събират на коалиционен съвет, за да изберат между спряганите Емил Димитров-Ревизоро, Искрен Веселинов и Николай Кънчев.

По думите й с това нищо в управлението няма да се промени, защото тримата не са професионалисти и не разбират от материята.

"Борисов прибягва до смяна на резервните гуми на автомобил, чийто двигател вече не работи. Много пъти сме били свидетели на смяна на министри, включително в този кабинет, но нищо не се променя в стила на управление, допускам, че и сега ще е така. Затова и нашата амбиция е да се смени цялото правителство. Въпросът за отговорността стои отворен и според нас тя е преди всичко на премиера, защото той сменя министрите, но не и начина на управление. Системата на управление е сбъркана, а не хората. Нено Димов е изкупителна жертва на целия този модел, защото има доста институции, които отговорят за управлението на ВиК сектора“, каза още Нинова.

Според нея нов министър няма да промени Закона за водите и да реши проблемът със стотиците язовири.

"На 113 язовира 10 години не могат да им разберат кой е собственика. Какво ще направи Ревизоро или който и да е друг?", попита тя риторично.

По думите й проблемът с водата е национален, а не само на Перник, защото скоро „ще изгърмят“ и други градове.

"Освен персоналната отговорност, вината за това е генерална. Този начин на управление обезличава кръвоносната система на държавността, а именно институциите. Борисов направи така, че за 10 г. всички проблеми в държавата се решават от един човек - отиваш в Министерски съвет, получаваш 30 млн. лева и проблемът е решен. Ами не, не е решен, това е отлагане“, подчерта социалистката.

Тя каза и какво е трябвало да направи държавата - "всички експерти да са там", да направят анализ какви проблеми има във ВиК мрежата, колко ще струва и да се направи план как да бъдат решени.

"Какво става от това? Нищо, стои Караниколов в Перник и той не знае какво прави, нищо не прави", каза тя по адрес на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Тя беше категорична, че БСП не са се отказали от вота не недоверие към правителството, въпреки оставката на министъ Нено Димов, защото го искат не е само заради водната криза в Перник. Вотът е комплексен по темата с екологията и засяга и националния проблем с водата, както и безконтролния внос и горене на отпадъци у нас, подчерта Нинова, която разчита да бъдат подкрепени от ДПС, "Воля“ и независими депутати. В четвъртък и петък започват консултациите, като Нинова изтъкна, че поне на хартия 124 народни представители са в опозиция и това е достатъчно вотът да мине - нужни са 121 гласа.

Лидерът на левицата коментира още, че разбира отказа на главния прокурор Иван Гешев да се срещне с нея, защото няколко дни след това е последвал арестът на Димов.

"Ако те са го подготвяли предварително, е абсолютно разбираемо това да не бъде след среща с лидера на опозицията, приемам го с разбиране“, каза Корнелия Нинова с усмивка.