БСП предлага депутатите да работят без ваканция това лято, за да може да се приемат необходимите закони за решаване на проблемите на хората с увреждане.

"Никаква ваканция за депутатите. Не е човешко депутатите да лежат по плажовете, а майките на деца с увреждания да лежат в палатки", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20. Соцлидерът обяви, че групата на БСП внася това предложение в Народното събрание още утре.

През 2016 г. е обещан закон за хората с увреждане, до края на юли настояваме законът да е в парламента, каза още Нинова.

Тупа се топката по проблемите на хората с увреждания. Странно е, че когато тези въпроси се обсъждат, не присъства финансовият министър. Може би, за да каже по-късно, че няма пари, коментира Нинова.

" Необходим е нов модел на грижата за хората с увреждания. Министерство на труда и социалната политика обсъжда три закона: Закон за хората с увреждания, Закон за социалните услуги и Закон за личната помощ. Би трябвало тези закони да го предложат.", заяви Корнелия Нинова. Тя добави, че това се показва и от решение на ВАС, който определя за незаконосъобразно обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход.

"Единственият начин, по който тази добавка трябва да се определя, са индивидуалните потребности на съответния човек", уточни председателят на БСП .

Тя добави, че противоречията, свързани с новите законопроекти между различните организации, които представляват хората с увреждания и правителството, се задълбочават. "Ние редовно се срещаме с майките на децата с увреждания и тяхната заявка е, че ще протестират до приемането на Закона", каза още Нинова. Тя добави, че най-важен е Законът за социалните услуги. "В плана за интеграция и решенията на правителството на Бойко Борисов е записано, че такъв закон ще има до края на 2016 г. Сега е средата на 2018 г., затова настояваме до края на месец юли, този закон, обещан преди две години, да бъде внесен", заяви лидерът на левицата. Тя призова управляващите да не отлагат и да не лъжат хората с увреждания, че закон ще има до октомври-ноември.

Антон Кутев: Промяната, трябва да се случи бързо. Ако кабинетът не успее да я направи, ние ще го накараме

"Това, за което претендират майките на деца с увреждания, беше обещано през миналата година. Тогава управляващите казаха, че промените в законите ще са готови до февруари, сега обещаха за октомври"- каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев. Той припомни, че още на 15.07 миналата година, социалистите са внесли много предложения, които не бяха приети от ГЕРБ. "Ако те бяха приели нашите предложения, сега нямаше да сме в тази ситуация. Тогава говорихме за финансите, предвидени за 2018, услугите социален и личен асистент, програми за насърчаване и обучение, както и за развитие на собствен бизнес от хората с увреждания", припомни Кутев.

Народният представител изтъкна още, че тогава е обсъждана и визията на управляващите за ТЕЛК и анализът на индивидуалните оценки на хората с увреждания. "Ако решението, което предложихме преди година, бе влязло в сила, нито една част от разговорите, които се водят в момента, нямаше да са актуални. Голяма част от проблемите щяха да са решени. Промяната, трябва да се случи бързо. Ако кабинетът не успее да я направи, ние ще го накараме", сигурен е Антон Кутев.

Каква е позицията на България по въпросите на миграцията, попита Нинова. "Настояваме министър-председателят Бойко Борисов да се яви в парламента и да информира с каква позиция отива на срещата на върха на ЕС", каза тя.

Питаме премиера Борисов- каква е позицията на България за миграцията. Европа се раздира от противоречия по въпроса. Германското правителство е изправено пред политическа криза. Германия, Италия и Австрия обявяват обща ос срещу нелегалната миграция, също и Вишеградската четворка, с нейните предложения и решения. САЩ посочиха миграцията като най-големия проблем пред Европа.", заяви Корнелия Нинова.

"Вътрешният министър на Германия, а и не само той, настоява бежанците да се връщат в държавите, в които мигрантите за първи път са пресекли границата на ЕС. Българското правителство съгласно ли е с тази позиция? Ако не е - какво ще предложи?", попита председателят на БСП. Тя заяви, че бежанците, преминали за първи път през България, преди да стигнат Европа, са 44282 души по официални данни на Държавната агенция за бежанците. "Ако се приеме предложението на германския вътрешен министър, тези хора ще трябва да се върнат в България", обясни тя.

Корнелия Нинова припомни, че през 2017 г. Германия, Франция и Австрия вече са поискали да ни върнат такива хора - общо 7842 души, пак по данни на същата агенция. "България е приела обратно 3249-ма. Макар и бавно, този процес си върви. Защо правителството мълчи?", попита Нинова. Тя сподели и позицията на БСП по тази тема. "Връщане на бежанците в държавата, от която са дошли, а не връщането им в България", подчерта председателят на БСП.

София се превърна във Венеция, бе изводът на лидера на БСП - София Калоян Паргов.

Бурята "Фандъкова" ни връхлетя за пореден път, каза Паргов и показа снимки, на които се виждат наводнените булеварди и подходи към метрото. Бурята "Фандъкова" изми всички постижения на г-жа Фандъкова и нейния екип, бе неговия извод.

Паргов настоя за извънредна сесия на Столичния общински съвет, на която кметът да обясни как се готви градът за превенцията на подобни явления. Според Паргов, кметът трябва да си подаде оставката. Фандъкова да ни освободи от собствената си буря, за да намерят софиянци кмет, който да решава проблемите, бе изводът на Калоян Паргов.