Председателят на БСП Корнелия Нинова излезе с декларация от парламентарната трибуна от името на ПГ на "БСП за България", в която обяви, че от партията са направили преглед на съдържанието на българските учебници и са установили, че "вътре има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на нашите деца".

"Covid кризата има своите последици за икономиката, за безработицата и ниските доходи, но сложи своя отпечатък и върху образователната система. Безспорно бъдещето е в дигитализацията и в използването на високите технологии в процеса на обучение, но не по-маловажно от това как учат нашите деца е въпросът какво учат", отбеляза тя и даде примери.

"Помните ли прекрасната поема "Неразделни" на Пенчо Славейков? В учебника за 7-ми клас на българските училища тази прекрасна поема за любов се учи по следния начин - "Хиляди пъти й казах, че това момче е смотаняк и не е за нея...", посочи тя.

В разказа "По жътва" на Елин Пелин пък е представен в учебника за 7-ми клас като жива ситуация, в която се посочват най-честите причини за злополука на работното място.

Нинова изтъкна също, че заедно с прекрасното стихотворение на Иван Вазов "Българският език" в учебника за 7-ми клас са изброени предимствата на българския език, едно от които било, че докато пътуват, българите могат да си обсъждат каквото си искат, без другите да ги разберат.

"Учебниците на нашите ученици са написани сложно и неразбираемо, историческите факти са изопачени от политически интерпретации, славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в цял свят е сведена до унизителни битовизми. За тази подмяна на истината и унижението на българщината, българските данъкоплатци плащаме между 50 и 60 млн. за учебници. Това може и трябва да се промени", коментира още Нинова.

Лидерът на БСП отбеляза как може да стане - един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържанието и довеждане до разбираемо, отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие.

"Учебниците ще се пишат от държавни институции и авторите ще носят отговорност", посочи още социалистката.

Отговорът на ГЕРБ

"Засегнахте тема, която не трябва да се политизира, учебниците се пишат от преподаватели, оценяват се от всички учители, от БАН. Пропуснахте да кажете само кое ще е издателството, което ще издава учебника", отвърнаха обаче от ГЕРБ.

"Това мнозинство заложи изучаването на историята на комунизма, нещо, което дължим на бъдещите поколения, защото историята трябва да се познава", подчерта председателят на образователната комисия Милена Дамянова.

По думите й демокрацията дава на хората свободата да избират, да живеят и ние сме длъжни да гарантираме това.

Депутатката на ГЕРБ отбеляза, че през тази и миналата година българските деца и млади хора са поискали да се върнат в класните стаи, но е факт, че дистанционното обучение заради пандемията е поставило България на едно от челните места в Европа.

"Факт е, че българските учители извършиха революция в образованието, факт е,че родителите станаха партньори и участници в образователния процес - все хубави неща", изтъкна Дамянова.

Тя припомни също, че за този мандат средствата за образование, инфраструктура, надвишават един милиард лева, за заплати на учителите, които при кабинета "Орешарски" са имали нула процента увеличение, през 2021 г. има 360 млн лв допълнително. За сравнение 450 лв. е била минималната преподавателска заплата в началото на първото управление на ГЕРБ, в момента средното възнаграждения е над 1700 лв.