Правителството пази неутралитет от българския национален интерес, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на своята група по време на парламентарния контрол, в който за първи път от почти една година ще участва премиерът Бойко Борисов.

Той ще отговори на въпрос на социалиста Антон Кутев какво е постигнал при посещението си в Русия.

"Г-н Борисов, не сте идвали в парламента от 7 юли 2017 г. на парламентарен контрол. Смея да твърдя, че такова чудо няма - почти година премиерът не е стъпвал в парламента, за да отчете работата на правителството. Брилянтен пример за работеща парламентарна държава. У нас нито веднъж не чухме в Народното събрание нито една от важните теми например по Българското председателство на Съвета на ЕС - не ги обсъдихме, не ги подкрепихме, за да дадем онова самочувствие, от което имате нужда. Имаме шанс дори и накрая на нашето председателство да коментираме грешките, които допусна правителството. В момента тече дебат за бюджета на ЕС по следващия програмен период. Става дума не само за пари, а за живота на всеки българин и на всеки европейски граждани, за бъдещето на Европа и за мястото на България там. Питам българските депутати от мнозинството - знаете ли каква е позицията по политиката за сближаване?", заяви Нинова, цитирана от "Фокус".

Лидерът на БСП посочи, че България е най-бедната страна в ЕС.

"И солидарността изисква специално внимание към такива държави, за да не се разделя Европа на две скорости. Италия ще получи с 11 млрд. евро повече, Испания - с 10 млрд. евро. Защо това е така? Защото има държавници, които бранят интересите на народите си и знаят как се прави европейска политика със съмишленици. Можем ли ние да бъдем такива? Вие, г-н Борисов, посочихте, че правителството ще запази неутралитет и не може да се изявява по такива позиции. Пазите неутралитет от българския национален интерес", каза още Нинова.

"Г-жо Нинова, водим политическия дебат не тук, а в Европа. Отстояваме българските интереси на европейските форуми", отвърна в декларация председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Когато говорите за бюджетите, убеден съм, че и в ПЕС има дебат за новия финансов програмен период. По линия на ЕНП на 26 и 27 юни ще има такава среща, в която ще участвам и аз. Правете това, което правят европейските социалисти. Няма друг политик или държавник като Бойко Борисов, който за такъв кратък период от време да е бил приет от всички европейски лидери и лидерите на Западните Балкани. Призовавам колегите от ляво да участват активно в дебата за новата финансова рамка, за кохезионната политика. Г-н премиер, от името на парламентарната група мога да кажа, че подкрепяме усилията ви", каза още Цветанов.

През това време Борисов стоеше в Народното събрание и слушаше, в очакване да даде своя отговор.