Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие в днешния парламентарен контрол след почти една година отсъствие. За последно премиерът е отговарял на депутатски въпроси преди почти една година - на 7 юли 2017 година.

От началото на този мандат (4 май 2017 г.) Борисов е идвал, за да отговаря на депутатски въпрос само още веднъж - на 9 юни миналата година.

Борисов не уважи дори дебатите по първия вот на недоверие срещу правителството, който беше заради провал в борбата с корупцията на 23 януари, тъй като имал срещи.

Въпросите към него винаги са били отклонявани, като противоречащи на правилника, от председателят на парламента Цвета Караянчева и Димитър Главчев преди нея. Зададените към премиера въпроси от началото на този парламент са общо 20, като на четири от тях е отговорено писмено.

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обясни рядкото присъствие на министър-председателя с това, че той "не може да си губи времето с парламентарния контрол, в който дебатът истеризира".

Днес Борисов ще отговоря на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев: "Какви са договореностите, които постигнахте с руския президент по отношение на доставките на природен газ за България".

Това е двадесетият по ред въпрос, който Кутев е задал на премиера Борисов.

След премиера на депутатски въпроси ще отговарят вицепремиерите Валери Симеонов и Екатерина Захариева.

В контрола участват и социалният министър Бисер Петков и земеделският министър Румен Порожанов.