Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова показа презентация пред депутатите каква щеше да бъде България, ако бяха приети законодателните предложения на левицата. Така тя предложи "различен поглед към тази една година" от управлението на кабинета "Борисов 3".

"Можеше ли България да се развива по друг път и народът да живее малко по-добре - можеше, ако бяха приети онези 31 законопроекта на "БСП за България", които олицетворяваха различна политика", посочи тя.

Нинова отбеляза, че е можело да се спасят държавни и общински болници от фалит и това щяло да струва 500 млн. лева.

Можехме да провеждаме различна политика по отношение на децата и младите семейства. Ако бяхте приели да се приспаднат по 50 лева на дете месечно от дължимия общ доход на работещите родители, щяхме да помогнем на 1 млн. деца и щеше да струва на държавата 300 млн. лева, каза лидерът на БСП.

Можехме да помогнем на 38 хиляди деца, ако бяхме увеличи месечното обезщетение за отглеждане на малко дете до размера на минималната работна заплата - 510 лева, и това щеше да струва 78 млн. лева, добави още Нинова. Тя отбеляза, че с разширяването на помощта за начало на учебната година от първи до четвърти клас, щели да помогнат на 40 хиляди деца от семейства с ниски доходи и за това щели да са необходими 30 млн. лева.

Нинова отбеляза, че е можело да има различна политика към социално слабите хора с приемането на предложението на левицата за разширяване на обхвата на енергийните помощи. "Можехме ли да сме различни в отношението си към възрастните хора? Да, ако бяхте приели предложението на БСП за осъвременяване на пенсиите и намаляване на разликите между старите и новоотпуснатите", посочи тя. По думите й тази мярка щяла да струва 810 млн. лева, но да засегне всички пенсионери и да им позволи да живеят малко по-достойно.

Ако бяхте приели политиките, които предлагаме през тази една година, 1,9 млрд. лева щяха да бъдат похарчени за политики, с които щяхме да подпомогнем живота на 3,6 млн. българи, обобщи Нинова. През 2017 г. не чрез политики през бюджета, а с над 120 постановления на МС Борисов раздаде 1,7 млрд. лева. Някой може ли да ми каже за какво и на колко българи помогнахте с тези пари, предизвика управляващите Нинова.

С тези факти лидерът на БСП искаше и да разбие четири мита, сред които че БСП са креслива опозиция, която не предлага нищо, и че десните събират пари, а левите ги харчат. Тя отбеляза, че в края на 2009 г. дългът на страната е 9 млрд. лева, а през 2017 г. след близо осем години управление на Бойко Борисов той е 25 млрд. лева. Кой трупа дългове, попита Нинова.

Тя коментира и мита, че БСП прави такива предложения, само когато е в опозиция, но не и на власт, и отбеляза, че преизчисляване на пенсиите по същия начин е направено през 2008 г. От всичко, което казах дотук, се видя, че има алтернатива, заяви лидерът на БСП по повод друг мит, че няма алтернатива на ГЕРБ. Задача на "БСП за България" е да дадем възможност за избор на народа си, посочи тя.