Националният съвет на БСП заседава без лидерката Корнелия Нинова. Заседанието бе свикано с подписите на 72-ма от членовете му. 

Днес, въпреки отказа на Нинова да свика съвета, те се събраха с мотива, че заседанието е свикано по уставен ред.

Пленумът обсъди политическата обстановка в страната и мотивите за вота на недоверие, готвен от БСП.

Първоначално опозицията на Нинова искаше събиране на пленума заради вътрешни теми като неприемането на финансовия отчет на партията за 2019 г. и предстоящия пряк избор на лидер.

Имаме сериозна работа - това, което се случва в държавата е тревожно и изисква отговорна политическа позиция на БСП, обяви водещият заседанието Драгомир Стойнев. Той и колегите му от Изпълнителното бюро Калоян Паргов и Весела Лечева седнаха на трибуната.

Цялата страна е вперила поглед не само в жълтите павета, а и към "Позитано", допълни Стойнев.

Пред медиите малко по-късно членовете на НС на БСП Антон Кутев, Валери Жаблянов и Весела Лечева казаха, че в момента в залата има 81 членове на съвета и те обсъждат жизнено важни въпроси от дневния ред на обществото, в това число участието на БСП в протестите. Жаблянов заяви, че от партията изглеждат като пришити на протестите, а на тях виждат хора, протестирали и срещу БСП преди години.

Отсъстващата от залата лидерка по-рано през деня направи изявление, в което призова членовете и симпатизантите на БСП да се включат с подкрепа и организация в протестите, за да бъде свалено правителството, както и да има протест пред парламента в деня на дебатите по вота на недоверие, който БСП ще внесе в сряда.

"Цялата страна се тресе, има очевидна криза в управлението, десетки хиляди граждани протестират на улицата и е важно БСП да се заяви къде се намира и каква е нашата политическа линия и поведение", каза на влизане президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той разказа, че още на заседанието на градската конференция в събота е поискал да се излезе с призив към членовете и симпатизантите да се включат в протестите и да ги подкрепят. Наред с това предстои вот на недоверие, което е най-силния политически парламентарен инструмент, затова предложих БСП да призове гражданите да излязат пред Народното събрание по време на дебатите по вота на недоверие, разказа Станишев и изрази задоволство, че Нинова е възприела идеята му.

Най-важният въпрос днес е политическата ситуация в страната, защото виждаме, че организатори на тези протести са политически организации, които имат свой дневен ред, но ние досега не сме заявили каква е позицията на БСП, критикува Станишев. Има една анонимна позиция, но няма заявена позиция на институцията Национален съвет, Изпълнително бюро, а ние трябва да заявим посланието си и към членовете и симпатизанти ни, които очакват политически знак, и към гражданите, допълни той. За да бъдем ние алтернатива на безобразието на ГЕРБ и този начин на ръчно управление, което заобикаля и разрушава институциите вече много години, ние трябва да покажем, че уважаваме собствените си институции в БСП, каза още Станишев. И обясни, че има редовно свикано заседание на Националния съвет.

За да бъдем ние алтернатива на безобразията на ГЕРБ, на този начин на ръчно управление на държавата, заобикалящо институциите, ние трябва да покажем, че уважаваме собствените си институции вътре в БСП. Нашата партия има традиции, а уставът е еднозначен, той не подлежи на трактовка и свободни интрепретации. Има събрани подписи, трябва да се събере заседание и затова съм тук.", посочи Станишев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде отделна пресконференция, на която заяви, че "днес народът е по улиците и мястото на БСП е при него.

"Националният съвет на БСП е разделен. Това не е новина. В него има т.нар. вътрешна партийна опозиция, която има критики към нашето ръководство, призна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и член на ИБ на БСП Крум Зарков на пресконференция на Позитано 20.

Според Нинова днешното заседание е нелегитиомно и затова тя не се е явила на него. 

"Днес членове на Националния съвет провеждат нелегитимно заседание на колективния орган на партията. За да има заседание на Националния съвет, трябва да има 93 присъстващи от 185-членния състав. Присъстват 74 по официален списък. Това не е пленум на Националния съвет - официалният колективен орган на БСП, а сбирка на членове на НС по интереси. Тя е нелегитимна и не може да взима решения, важащи за БСП", каза Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Тя припомни, че на 13 юни е имало редовно заседание на Националния съвет, на което е изнесла доклад - оценка за управлението. "В него много ясно казах - мафиотско-олигархичен модел на управление. Единственият изход от ситуацията в страната е оставка на кабинета. Предложих - общонародна подписка за вот на недоверие и внасяне на такъв вот. Тези членове на НС на БСП, които днес са се събрали, тогава отхвърлиха оценката на правителството в доклада и не го приеха. Отхвърлиха предложението за участие в протести и подписка, която да предшества вот на недоверие. Те предложиха национална кръгла маса с ГЕРБ", подчерта Нинова.

Лидерът на БСП увери, че се изпълнява взетото на 13 юни решение за вот на недоверие - в сряда парламентарната група на левицата внася вота на недоверие в Народното събрание. "Призоваваме всички, които искат промяна на модела на управление, независимо от партийната си принадлежност, в деня, когато този вот ще бъде дебатиран в парламента, да ни подкрепят извън него", заяви Корнелия Нинова.

По думите на Нинова в момента държавата е в институционална криза, а народът е по улиците и мястото на БСП е при него. "Колективните легитимни органи на партията отдавна са взели решение- оставка на този кабинет. 

Сега е ключовият момент да завършим тази битка- този модел на управление да си отиде. Оставка и нормална държава с умни, почтени, грамотни и компетентни хора, които да я управляват", завърши Нинова.

Заседанието е свикано от 72-ма души, в залата има 81 души, обяви Антон Кутев, който е сред вносителите на искането за свикване на пленума. Той и колегите му Весела Лечева и Валери Жаблянов излязоха пред медиите, за да обяснят какво се случва на "Позитано" 20.

По устав, когато има нужните подписи, Нинова е длъжна да свика НС. Това, че не го свика, е неин избор. Но това не означава, че НС може да заседава само когато тя прецени, обясни Кутев. И обвини Нинова, че не е пожелала да изпълни устава.

Нито един от хората в залата не иска разцепление, увери Кутев. Искаме да динамизираме процесите и да върнем на партията общото начало, допълни той. БСП никога не е била лидерска партия и това няма как да стане. Опитваме се да възстановим ролята на Националния съвет срещу определени лидерски амбиции, без това да доведе до разцепление, каза още Кутев.

Правим го, защото във време, когато цялата държава се тресе и има нужда от спешни действия и позиции, ние искаме да мотивираме партията и хората извън нея за конкретни действия, каза Кутев.

Това заседание е абсолютно необходимо, за да формулира действията ни оттук-нататък по ключовите въпроси - докъде стигат правомощията на главния прокурор и докъде трябва да стигат, трябва ли промяна по конституционните правомощия, всички корупционни скандали - от осемте джуджета, през шкафчета и снимки, скандали с НСО, Росенец, плажове, зелени проблеми. Това са реалните проблеми и в момента се опитваме да изработим, обясни той.

По повод твърденията на Корнелия Нинова, че е сбирка по интереси той заяви: "Това са интересите на българските граждани. Ако нашите интереси съвпадат с тези на гражданите, значи сме уцелили ваксата".

Ситуацията в държавата е безпрецедентна, има политическа криза в страната и на БСП й отива, като отговорна политическа сила, чрез легитимните си органи да анализира ситуацията и да излезе с решения и действия, които касаят и участието на парламентарната група във вота, и на партията в протестите в цялата страна, каза Весела Лечева. И обясни, че червените структури трябва да бъдат уведомени чрез представителите си в Националния съвет.

Групата излезе с призив да бъдат подкрепени справедливите искания на протестиращите в страната, които БСП подкрепя.

Заседанието на Националния съвет на БСП приключи с декларация. Председателят на столичните социалисти Калоян Паргов коментира, че декларацията може да бъде подкрепена от всеки от БСП:

"Която ще разпространим и до всички партийни членове и организации. Тя е отворена. Който счита, че това е една достойна национално отговорна позиция на БСП, може да се присъедини, без значение кой каква позиция заема в БСП".