Парламентът обсъди на извънредно заседание петия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Искането беше внесено от 77 народни представители от ПГ на "БСП за България" заради "провала в политиката за противодействие на корупцията".

В сградата на парламента са вицепремиерът Томислав Дончев и още 7 министри от кабинета, но премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където продължава срещата на евролидерите за възстановителния план след пандемията. 

"Винаги съм готов с оставка. Пореден вот на недоверие, ще изложим нашите тези", заяви правосъдният министър Данаил Кирилов на влизане в сградата на Народното събрание, като уточни, че спазва забраната на премиера да не пише статуси във Фейсбук. 

"Бройте ме от отбора на премиера - по средата на мача фанелка не се хвърля. Нямам никакъв проблем с поста на министър, не ме мислете. Кризата идва - не може да оставиш държавата", каза пък екоминистърът Емил Димитров.

Снимка: БТА

Депутатът от левицата Георги Свиленски отбеляза в процедура по начина на водене липсата на министър-председателя и тримата министри, на които той поиска оставка - на вътрешните работи Младен Маринов, на финансите Владислав Горанов и на икономиката Емил Караниколов. Затова от левицата настояха те да дойдат в залата.

"Днес в тази зала липсва премиерът Борисов, липсват и тримата нарочени министри за отстраняване. Нашите въпроси са към тях, няма как хората, които олицетворяват проблемите, да ги няма в тази зала", каза социалистът Георги Свиленски и настоя шефката на парламента Цвета Караянчева да ги покани.

"Тук има достатъчно колеги, други ще бъдат поканени да дойдат, част от министрите са в отпуска. Премиерът Борисов е в Брюксел", отвърна тя.

"Моля да им прекратите отпуската и веднага да дойдат тук, няма да им отнемем много време. Някои от тях след това ще излязат в постоянен отпуск", отвърна Свиленски и подчерта: "Г-н Борисов дължи отговори на народните представители".

По-късно Горанов се появи в залата.

Снимка: БТА

След него дойде и Караниколов, който на влизане в парламента коментира пред журналисти:

"Готов съм да поема тази политическа отговорност, но не разбирам защо и колегите ми трябва да носят този печат. Защото министър Горанов и неговият екип направиха изключителни неща за България. Неслучайно България влезе в изключителна кондиция в тази пандемия. По отношение на Младен Маринов - МВР има високо признание от хората. Разбира се, има грешки, това е тежка система, но Маринов е израснал и е научил всичко в тази система".

По време на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова пък заяви:

"Причините за народния гняв са много дълбоки и се коренят в олигархично-мафиотския модел на властта".

По думите й през последните 3 години корупционните скандали във властта са ставали все по-драстични и във все повече сфери, а управляващите демонстрират нарастващо усещане за безнаказаност.

"Огромните корупционни скандали са над 25. Държавата се тресеше от Кумгейт, Судужукгейт, Паспортгейт, ЧЕЗгейт, Барселонагейт, Алепугейт, НАПгейт, Чекмеджегейт, Митницигейт и още и още", изброи Нинова.

Корнелия Нинова и 76 нейни колеги от БСП внесоха мотивите за поредния вот на недоверие към правителството

Снимка: БТА

Тя отбеляза, че пипалата на мафията са във всички структури.

"Мафията се храни от страха и се пази с бухалка. Днес хиляди сме по улиците и площадите на България с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава. Повод стана нахлуването на тежковъоръжени представители на органите на властта в президентската институция. Това беше погазване на закона и Конституцията. Биха младеж, окован в белезници, и след физическото насилие, вчера министър-председателят употреби и словоблудство, обвинявайки дядото на момчето за това, че той не е могъл да учи в Хага. Това е дъното, г-н премиер. Оставка, съд и справедливост, градеж на чиста и свята република!", призова Нинова.

От името на управляващите депутатът Александър Ненков отвърна:

"Няма да подкрепим вота на недоверие, защото носим отговорност. Категорично се противопоставям цялата власт да бъде дадена на един комплексиран човек - на президента Радев. За 4 години той успя да постигне немислимото и да разруши всеки един мост между институциите, между политическите лидери. Този човек не трябва да бъде човек, овластен с толкова много власт. Човек, изпълнен с омраза, на който в очите му е изписана една дума - "реваншизъм", защото някой му е разрушил комфорта".

Снимка: БТА

Народният представител от ГЕРБ отбеляза, че в неговата партия са отговорни към избирателите си и затова понякога трябва да взимат трудни решения, макар че бърза оставка на правителството и нови избори може да се окаже и по-добрият вариант за тях.

"В крайна сметка, когато хората са ни изпратили тук, трябва с гласуването си да защитаваме интересите на народа. Аз и моите колеги категорично няма да подкрепим вота на недоверие, не защото си пазим нашите местенца още няколко месеца, а защото хората са ни гласували доверие и сме научени да носим отговорност, а тя изисква човек понякога да взима по-трудни решения. В името на държавата трябва да взимаме отговорни решения. Няма да подкрепим вота на недоверие заради факта, че само след няколко месеца има избори. Дълбоко уважавам правото на хората да решават кой да е управляващ и кой опозиция. Извън всякаква емоция, трябва да си дадем сметка както предстои пред държавата", допълни Ненков.

И призова протестиращите да не се подават на емоцията, а към БСП се обърна с думите, че хората отвън не харесват и тях.

Колегата му от ГЕРБ Александър Иванов пък заяви:

"Не съм изненадан нито от съдържанието, нито от обема на вота на недоверие - цели девет страници. Единственото ново към мотивите ви е тежкият аромат на дубайски парфюм, с които са напръскани".

Той обясни, че част от мотивите били вече известни разкрития, проучвания и виждания на български граждани, като нямало почти нищо поразлично от мотивите на левицата за вот на недоверие през 2018 г., отново заради корупция във властта.

"В мотивите четем, че вотът е за корупционни мащаби, не за конкретно лице или случай. Ако погледнем управлението на кабинета "Орешарски" или Тройната коалиция, намалени или увеличени са?", попита пък съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

Според него БСП опитвали да яхнат протеста и да вземат властта и това било единственият им мотив за вота. Той изтъкна, че именно патриотите не допуснали ДПС до властта, а сега се виждала прегръдката между БСП, ДПС и Христо Иванов.

Веселинов подчерта, че са готови да се направи референдум, а дори и Велико Народно събрание по въпроси като отзоваване на депутати, образователен ценз и т.н.

Парламентът гласува предложението на ГЕРБ дебатите по вота на недоверие да бъдат излъчвани по БНТ.

Снимка: БТА

Сградата на парламента се охранява от плътен полицейски кордон, след като тази сутрин от рано пред паметника "Цар Освободител" се събраха протестиращи с намерение да блокират сградата. Те настояват за оставка на правителството и на главния прокурор. Чуват се и призиви към всички народни представители да напуснат сградата на парламента.

Снимка: БТА

Дебатите приключиха след два часа и половина. Гласуването ще се проведе утре в 11,30 часа - точно 24 часа, след края на разискванията, както изисква процедурата.