Соцлидерката Корнелия Нинова обяви служебния министър на икономиката Никола Стоянов за опасен за националната сигурност. Лидерката на БСП възропта от трибуната, че от два месеца Стоянов не идва на парламентарен контрол, за да отговори за обявеното в негови изявления, че се готви "огромна германска инвестиция за над 1 милиард за фотоволтаичен парк на язовир "Огоста".

В конкретния случай вече става дума за опасност, отбеляза Нинова. Тя допълни, че всяка инвестиция е добре дошла, ако не застрашава националната сигурност. По думите й обаче язовир "Огоста" фигурира в Постановление 181 със списък на стратегически национални обекти.

"Второ, язовирът е от тези рискови обекти, които се нуждаят от ремонт. Той е един от първите в списъка", каза соцлидерката. Нинова добави още, че язовирът е собственост на Министерството на земеделието и храните, а около водоема има защитени зони, които попадат в "Натура".

Корнелия Нинова обясни още, че е предупредила, че ще повдигне въпроса още по време на председателския съвет и сега предупреждава всички депутати в пленарната зала. "Собственикът Министерство на земеделието дало ли му е разрешение", попита още Нинова относно визираната германска инвестиция.

Към въпросите тя добави и този за това дали е уведомена Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Направена ли е ОВОС от Министерството на околната среда и води, има ли документи и процедури, попита още лидерката на БСП.

"Оставете, че не идва на парламентарен контрол, но самият министър Стоянов вече става заплаха за националната сигурност, ако не го спрем навреме", заключи Корнелия Нинова.

Соцлидерката и Никола Стоянов водят задочен спор от самото сформиране на служебния кабинет, като първоначалната тема на техните задочни диалози беше изнасяла ли е България оръжие за Украйна като крайна дестинация по времето, когато Корнелия Нинова беше министър на икономиката.

Двамата разменяха остри реплики и по отношение на Военнопромишления комплекс, като Стоянов обвини, че под ръководството на Нинова ВМЗ-Сопот е водено към фалит и е натрупало над 100 млн. лв. загуби.