Промените (в администрацията и бордовете на дружествата) са на база законите, правилата, експертността на хората и професионалните им качества. Това каза в интервю за предаването "Тази сутрин" по bTV служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Така Стоянов отговори на обвиненията на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова и назначените от нея хора, че рокадите са реваншизъм.

"Ако излезете на улицата и видите някой да чупи витрина, това реваншизъм ли е?", попита Николов.

Той даде пример с борда на ДКК, където назначи още трима души, но остави четирима, назначени от Нинова. "По закон бордът трябва да има минимум петима членове. Докато аз съм министър, ще има 7, защото отговарят за 15-16 публични държавни предприятия с много разнородна дейност", допълни Стоянов.

Калоян Методиев е притискал хора да напускат

"През последните 7-8 месеца министър е бил не г-жа Нинова, а Калоян Методиев - всички назначения са минали през него", каза още служебният министър на икономиката, като уточни, че знае това от хората в министерството.

"Той е викал хора, той е притискал хора. На този натиск и начините, по които са назначавани и освобождавани хора, е пречила директорката на "Човешки ресурси". Тя е от над 20 години в министерството и е уволнена дисциплинарно", каза още Никола Стоянов.

ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит

"ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит. Това или е некомпетентност, или умисъл", коментира служебният министър. Той беше начело на борда на военния завод от ноември 2021 г. до средата на тази година, когато беше отстранен от Нинова.

По думите му загубите за последните два месеца на завода са за 100 млн. лв.

Това са данни на база сигнали, очаква и документи, назначен е одит, уточни служебният министър.

Калоян Методиев от своя страна реагира светкавично на обвиненията и заяви Стоянов лъже за състоянието на заводите и назначенията 

"От начало до край лъга и маза по най-безцеремонен начин - за всичко - за заводите, за състоянието на икономиката, за това кой е министър и кой не е. Дебело искам да подчертая, че министър на икономиката беше Корнелия Нинова".

Това каза бившият началник на кабинета на Корнелия Нинова като министър на икономиката Калоян Методиев в отговор на казаното в интервю за bTV от служебния министър на икономиката Никола Стоянов.

"Министър на икономиката беше Корнелия Нинова, много силен и безкомпромисен. Затова Никола Стоянов беше уволнен от Нинова за несправяне с работата си", заяви Методиев.

По думите му Никола Стоянов е назначен да върши мръсна работа изборите.