Няма да взимаме пари, няма да се возим на служебни коли, докато сме извън парламента. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Има правила за ходенето на работа и заплащането. Наричат се правилник за дейността на Народното събрание и той има силата на закон. Там ясно е разписано, че като не ходим през деня на работа, не ни се плаща. Няма да ползваме коли, няма да ползваме бензин, няма да си получаваме надниците в дните, които сме на работа. Това е ясно разписано в правилника и предлагам да се изпълнява. Правилникът е закон", каза Нинова.

Тя подчерта, че в последните дни всичко, за което БСП настоява е единствено да се спазват законите на държавата. Лидерът на БСП поясни, че решението червените депутати да напуснат парламента е взето от Националния съвет на партията и пак пленумът трябва да реши те да се върнат в пленарната зала.

Отказът ни да влизаме в зала не може да е конюнктурна приумица, това е тежко политическо решение, което ние ще изпълняваме, каза Нинова.

Управляващите сътвориха законодателен хаос с Изборния кодекс, категорична е лидерът на БСП. Тя отговори така на журналистически въпрос как ще коментира последния ход на управляващите - парламентарната правна комисия отложи промените в кодекса, изчаквайки решението на президента Румен Радев.

Нинова припомни, че в хода на дебатите - първо в правната комисия, а след това и в пленарната зала миналия четвъртък, социалистите са предупреждавали да не се пипа преференцията. Но аргументите им не са били чути. Едва след възмущението, което промените в кодекса предизвикаха, се стигна до намеса на премиера и обещание за обрат. Но последва намерение от страна на ГЕРБ да разгледат промени в Изборния кодекс преди да има вето на президента или обнародване. От ГЕРБ не се съобразиха с мнението на юристите, че това е против закона, припомни Нинова. И попита риторично представителите на медиите - как да коментирам, като не знам какво ще решат до довечера?

В началото на пресконференцията лидерът на БСП Корнелия Нинова информира, че е имала среща с протестиращите фармацевти. Днес повече от 700 аптеки в страната не отвориха, заради изискването да се закупи нов софтуер, за да се отговори на нова евродиректива.

"Както знаете, днес има протест на фармацевтите и стотици аптеки в страната са затворени. Изпълнителното бюро на БСП проведохме среща с Националната аптечна камара по тяхно желание тук в сградата на "Позитано" 20. За да няма спекулации и фалшиви новини, че БСП яха протестите, всички наши обсъждания се базират на споразумение за сътрудничество", обърна се към журналистите Корнелия Нинова.

Отново политика в подкрепа на олигарсите и големите и убиване на малкия бизнес. Направиха пълен хаос, както с всичко друго, бе изводът й. Социалистите настояват за аптечна карта, за да имат достъп до лекарства всички граждани.

Некадърност и безхаберие за положението на народа, бе изводът на Нинова.

Настояваме за единни държавни цени, каза още Нинова. И цитира, че такива има в Австрия, Германия, Гърция и други държави от ЕС.

Трябва да се удължи срокът за въвеждане на новите мерки в аптеките, да има единен софтуер и разходите да са за сметка на производителите на лекарства, категорична е Корнелия Нинова.

Тя обясни, че по време на срещата фармацевтите са запознали представителите на опозицията с няколко проблема: едновременното вкарване на четири софтуерни системи; притесненията на фармацевтите, че НАП иска да вижда цялата база данни, както и проблема с разходите по този софтуер.

Нинова обясни, че фармацевтите са притеснени, тъй като НАП иска освен да вижда информацията за търговски оборот и цялата база данни. "Класическият казус е един пациент иска да кандидатства за кредит, обаче изтече информация и тя казва, че няма да има кредит, защото той ще почине. Теглят се лични данни на пациенти", каза Нинова.

"Проблемите имат решения. Обсъдихме всичко в детайли. Краткосрочни и дългосрочни мерки. Първо обединихме се в мнението, че трябва да се удължи срокът, за да се въведат тези мерки в аптеките. По информация на камарата тези мерки не са започнали още в редица европейски държави. Нито Германия, нито Франция, нито Норвегия са започнали с тези мерки. Полша, Чехия, Унгария и Словакия даже не са подписали споразумението за присъединяване. Имаме основание да поискаме удължаване на срока. Да се изпълни регламента и разходите, които трябва да направят аптеките, да бъдат за сметка на производителите на лекарства", заяви Нинова и добави, че не е необходимо да се правят четири различни софтуера, а един. "Знаем докъде стигнаха успехите на електронното управление", подчерта лидерът на БСП.