Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да не прибързва с упреците, защото кампанията за местните избори не е започнала. На пресконференция в централата на партия тя коментира, че министър-председателят "изглежда много нервен и звучи много обречен за София днес".

"По-спокойно, кампанията е още на старта, да си запази силите, защото пилците се броят наесен", добави Нинова.

Повод за думите й стана коментар на Борисов, който по-рано днес подписа споразумение между ГЕРБ и СДС за общо явяване и на тези избори, след като партиите се коалираха за евровота.

"Специално за София мисля, че ще бъдат много подли тези избори. И те ще бъдат подли не заради друго, а вече за установената практика да се прилепват колегите от БСП към някой кандидат, за който впоследствие да говорят - ако е успешен, че е техният кандидат; ако е неуспешен - да бягат като дявол от тамян и да казват "Ние само го подкрепихме". Какво значи да имаш претенция да си алтернатива и да нямаш кандидат?", каза той и изтъкна, че на всичко направеното от ГЕРБ се противопоставя "един популизъм и опит буквално да се излъжат хората, че ще има промяна".

"Струва ми се, че премиерът тича доста пред вятъра. Ние още не сме обявили кандидат за София, още не сме приели платформата си за София, а той вече ни определи като популисти, без да знае какво предлагаме, и като едни хора, които ще правят подла кампания в София, и защо всичко това - защото БСП не издига свой кандидат. Искам да припомня на Борисов, че тези думи сме ги чували, и че не му свършиха добра работа в едни други избори, които загуби катастрофално, със същите упреци към БСП. При това, тогава изправи свой знаков кандидат срещу нас. По-спокойно с упреците, кампанията не е започнала, гледайте си вашите дела, имате и вие да давате много отговори за управлението на общините, за отказа Ви от някои много знакови кметове на ГЕРБ досега. Защо се отказвате - това признание ли е за провал?", отвърна му задочно социалистката, като изтъкна, че отговори трябва да се дават и за досегашното управление на страната.

По повод коментара на Борисов БСП за ляв кандидат за кмет Нинова коментира, че това не е предизвикателство, а абсолютно неуместна намеса в работата на БСП.

"Нямаме навика да слушаме препоръки, нареждания или каквото и да е от премиера Борисов, тези неща си ги решаваме вътре в партията. Нашата цел е ясна - най-широк фронт и обединение на всеки, който иска да промени модела на управление на общините и на държавата", заяви тя.

Попитана дали в София ще подкрепят или ще издигнат кандидат, председателката на БСП отговори: "Не изключвайте и едното, и другото. За това ще говорим на градската конференция".

Нинова съобщи, че на пленум на 3 септември Националният съвет на БСП ще одобри първите около 100 кандидати за кметове, издигнати от общинските структури.

"Днес премиерът каза, че нямало нужда от никаква промяна, ние смятаме обратното - на първо време да се промени слоганът на управлението на София, който беше "Ремонт на ремонта и проверка на проверките", допълни тя.

Според нея трябва да се промени и констатацията в специалния доклад на Европейската сметна палата, че България е с най-мръсния въздух и за 9 години в София не е направено почти нищо, за да се намали запрашаването, както родителите да не стоят по опашки за записване на децата в детски ясли и градини.

За магистралите

Девет месеца от регионалното министерство и от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) търсеха какви ли не поводи и начини да ни отказват разрешение за извършване на проверка на 46 точки от българските магистрали, коментира на пресконференцията пък заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски по повод една година от трагедията край Своге.

"Какво се оказва обаче, защо АПИ отказва? Отговорът го намираме в изказването на прокурор Наталия Николова преди два дни по повод трагедията в Своге", посочи той, цитиран от БТА.

И цитира думи на прокурор Николова, че е установена фалшификация в пробите на асфалта при ремонта на отсечката преди три години, протоколите от лабораторните изследвания са неистински и не са подписани от служители на лабораторията.

"Лабораториите, които изпитват асфалтовите смеси, са собственост на фирмата изпълнител", изтъкна Свиленски, цитирайки думи на прокурора. - "Ето къде е отговорът на отказа за нашето искане за проверка на българските пътища, добави той. Асфалт не се яде, но асфалт се краде и това го доказва състоянието на българските пътища".