Политическият съвет на коалиция "БСП за България" и депутатите в 47-то Народно събрание избраха Корнелия Нинова за председател на парламентарната група и я одобриха начело на екипа за преговори за съставяне на правителство, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Новината съобщава и Нинова в своя профил във Facebook.

"Политическият съвет на коалиция "БСП за България" и депутатите в 47 Народно събрание ме избра за председател на парламентарната група и ме одобри начело на екипа за преговори за съставяне на правителство", написа лидерът на партията в оставка.

"Предстои Националният съвет на БСП да определи преговорната рамка, да даде мандат за преговори, да избере преговорния екип и да насрочи дата за Конгрес на партията през януари", добавя Нинова. 

Тя категорично заявява, че подкрепата на БСП на балотажа в неделя отива за Румен Радев и Илияна Йотова.

"Политическият съвет на коалиция "БСП за България" изразява подкрепа за кандидат-президентската двойка Радев и Йотова и призовава да се гласува", отбелязва Корнелия Нинова. 

Няколко дни тя обяви решението си на брифинг пред медиите, че подава оставка като председател на БСП заради слабите резултати на изборите.

"Оценявам резултата за БСП като катастрофален, особено това, че отстъпихме от трето на четвърто място заради вота в Турция. Субективните причини са много и са дълъг разговор, но аз поемам отговорността. Поемам цялата отговорност и не обвинявам никого", , призна тогава лидерът на социалистите.