Националният съвет на БСП даде мандат на Нинова да преговаря с "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ" за съставяне на правителство, съобщи пресцентърът на партията.

До приемане на оставката от Конгреса на 22 януари 2022 г. Нинова остава председател, се посочва в съобщението.

Решението Нинова да преговаря за съставяне на правителство с трите партии е било взето със 103 гласа за и 19 против, информират от партийния пресцентър.

Заради слабото представяне на предсрочните парламентарни избори Нинова подаде оставка във вторник. Тя обясни, че според устава на БСП, оставката й трябва да бъде констатирана от конгрес и дотогава тя е председател.

В същото време Нинова съобщи, че започват преговори с "Продължаваме промяната" за правителство, след като са получили покана от Кирил Петков и Асен Василев.

От вътрешната опозиция в БСП веднага поискаха Нинова да се оттегли от преговорния процес за правителство, а конгресът да е в срок до един месец.

Но лидерството й на екипа за преговори за съставяне на правителство бе гласувано още в петък от Политическия съвет на коалиция "БСП за България" и депутатите в 47-то Народно събрание.

Същия ден се разбра, че в преговорния екип за съставяне на правителство ще бъдат предложени още Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин, Христо Проданов и Ирена Анастасова.

Междувременно Политическият съвет на коалиция "БСП за България" и депутатите в 47-то Народно събрание избраха Корнелия Нинова и за председател на парламентарната група.