Кандидатите за председател на БСП Корнелия Нинова и Кирил Добрев гласуваха. Досегашният ръководител на партията даде вота си в СИК 1 на район "Оборище", а бившият й заместник - в клуба на социалистите в Нови Искър.

Снимки от изборния ден вижте тук >>

Гласове в надпреварата ще се зачитат и за другите двама кандидати - Валери Жаблянов и Красимир Янков, но самите те превърнаха участието си във фиктивно, след като призоваха своите поддръжници да не участват в избора. Целта им е активността да не прескочи 50%, резултатите да бъдат обявени за невалидни и така да се спре опороченият от съмнение за фалшификации опит за пряк избор на председател. Подобни мотиви посочи и друг кандидат, който се оттегли - Георги Тодоров.

"Има доста сигнали от сутринта, моят екип ги обобщава. Изпратили сме доста сигнали. Имаме рекордьори, които за 22 минути са гласували 30 души. Това са някакви гении, които за около 40 секунди е попълнил ЕГН-то си и е гласувал", коментира Кирил Добрев, след като упражни правото си на глас.

По думите му мобилната секция във Варна трябва да обиколи 418 адреса, според него това е за Рекордите на Гинес. Той пожела успех на колегите си, призова социалистите да бъдат активни и заяви, че е гласувал за силна и единна БСП.

"Гласувах за силна и единна БСП. Гласувах БСП отново да е победител, така че хиляди да се гордеят с нея", каза още той и добави: "Прилича ми малко като в казармата, където получавах заповеди да копая от оградата до обед. В случая, ние гласуваме от сутринта, докато изберем председател. Надявам се всички социалисти да са във форма".

Снимка: БТА

"Има рекордьори - от 7.00 ч до 7.22 на едно място са гласували 30 човека. Това значи, че за около 40 секунди всеки е гласувал, попълнил е ЕГН-то си, подписал се е и е излязъл. В общи линии, усвоихме всички практики, които нарушават изборния процес. Рекорд за Гинес ще има и при подвижните секции на някои места, където една кола трябва да обиколи 418 адреса, както е във Варна", прогнозира Кирил Добрев.

По-рано стана ясно, че в една от кюстендилските секции агитационни материали в полза на Корнелия Нинова са били поставени до урната за гласуване. Застъпникът на Добрев вече депозира жалба за нарушение на изборните правила.

Самата Корнелия Нинова очаква висока избирателна активност на първия в историята на партията пряк избор на лидер. Това коментира тя пред журналисти пред секцията в район "Оборище" в столицата. Заедно с нея бяха народни представители от ПГ на "БСП за България".

"Видях го с очите си по време на срещите ми в страната, нашите членове искат прекия избор, важното е да излязат и да упражнят вота си и да сме им създали условия за това", каза Нинова.

Тя призова социалистите да гласуват спокойно и мъдро. "Днес всеки глас е важен, от вашия глас зависи съдбата на БСП и бъдещото на България", заяви Нинова. Тя посочи, че е гласувала точно затова - мнението на всеки да бъде значимо.

Също така гласувам и да сложим край на порочния модел на управление на България, заяви Нинова.

Снимка: БТА

Тя отбеляза, че на този ден има едно интересно историческо събитие - битката при Маратон. Тогава гърците побеждават персийците и спасяват гръцката демокрация, а един грък Фидипид избягва разстоянието от Маратон до агората в Атина и на площада пред хората обявява победата, посочи Нинова.

"Политиката е маратонско бягане, тя изисква постоянство и издръжливост", коментира тя и отбеляза, че българските социалисти в последните четири години са били постоянни в битката си срещу мафията, издържали са всички изпитания и удари и е време на площада да обявят победата.

В отговор на упреците, че прекият избор е опорочен, и предвид неяснотата около избирателните списъци, Корнелия Нинова коментира, че структурите и членовете на БСП правят списъците, те знаят колко са избирателите и всяко обвинение в този смисъл е обидно за членовете на партията. По думите й, десетки хиляди хора са ангажирани с този процес и няма как върху всички тях да се упражнява някакъв натиск за манипулация и фалшификация.