Имаме нова политическа ситуация - ДПС управлява ГЕРБ, а Патриотите са щастливи, защото получават трохи от държавната трапеза - това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на заседание на Националня съвет в партийната централа на "Позитано 20".

Тази сутрин районът осъмна с листове, залепени на дървета, на които пише "Нинова оставка". Не е ясно кой е автор на акцията, но се смята, че е свързан с вътрешната опозиция в левицата.

Снимка: Канал 3

"Парламентарното мнозинство се клати. Два дни поред управляващите не можаха да съберат необходимото мнозинство от 121 човека, за да започне работа Народното събрание. Ние няма да крепим кворума им, за да съществува правителството на Бойко Борисов и да продължава да води държавата към дъното. Но от петък, имаме абсолютно нова политическа ситуация. ДПС убиха с един куршум два заека - и ГЕРБ, и "Обединени патриоти" (ОП). Показаха на ГЕРБ кой кара влака и занулиха Патриотите. Брилянтен ход. Ние не се регистрирахме за кворум. Първият път ДПС също. Изправени пред заплахата парламентът да бъде блокиран, правителството да падне и да загубят топлите си местенца и пари, ГЕРБ се предадоха на ДПС и изпълниха условието им - да оттеглят закона за местното управление. Вчера условието беше този закон. А следващите условия? С този ход ДПС изтриха Патриотите от политическата карта", коментира Нинова на заседанието, цитирана от своя пресцентър.

Тя припомни твърдението на ОП преди няколко месеца: "Ако има някаква заплаха за България, това е връщането на ДПС на власт. ДПС не може да се примири с факта, че ги отстранихме от властта и то завинаги".

Нинова каза, че в петък се е видяло, че не само не са ги отстранили, а в името на това - патриотите да останат във властта, са легнали на килимчесто пред ДПС.

"Нека се знае - ДПС управлява ГЕРБ, а Патриотите са щастливи от това, защото великодушно им се подхвърлят трохи от държавната трапеза. У управялващите няма принципи, няма идеологии, няма програма. Ето затова сме призвани да бъдем алтернатива на статуквото. Ако искахме власт на всяка цена, сега и ние можехме да се сговаряме за постове и пари. Не искаме това. Искаме смяна на модела и затова сме различни", заключи лидерът на левицата.

И обобщи:

"Последните два месеца се белязани от нестабилност на управляващата коалиция - с битки за власт вътре в ОП, между ОП и ГЕРБ и между лобитата в ГЕРБ. Те вече стават видими с обвиненията в лобизъм между Сидеров и Симеонов и репликите между Цветанов и Бъчварова, и противопоставянето Борисов - Цветанов за оставките на министри. ГЕРБ предизвикаха и война между институциите, нападайки постоянно президента Радев".

По думите й се увеличават националните и местни протести - от майките на деца с увреждания, до пътища, защото хората са несигурни.

БСП ще обикаля страната до края на годината, за да оформи своята "Визия за България", обяви пък пред журналисти заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Той отчете, че през последния месец са се провели над 150 срещи около визията. По думите му този проект трябва да даде нова перспектива на страната.

"Ще обобщим резултатите и ще видим как ще продължим напред. С "Визия за България" отиваме отвъд един изборен цикъл. Искаме да начертаем политически път за България и него ще отстояваме на всички избори, които идват в следващите месеци", заяви още Зарков, цитиран от "Фокус".

Стоилов за отказа от КС: Предрешен избор

На заседанието Корнелия Нинова представи обръщение от Янаки Стоилов, който отсъства от страната, в което аргументира оттеглянето на кандидатурата си за конституционен съдия от парламентарната квота, съобщиха още от партията:

"Ние не бягаме от съревнование, дори от битка, но не участваме в предрешен избор, с който да легитимираме избора на управляващите (вероятно и с ДПС) и да поддържаме илюзия, че този парламент действа държавнически".

Според Стоилов е ясно, още преди внасянето на предложението по кандидатурата му и процедурата по изслушване, че е взето финалното решение.

"Това се прави, за да се осигурят по-добри позиции на официално и неявно участващите в управлението на държавата и специално на съдебната власт. Да добавя и това какви хора и от какви позиции ще оценяват моята кандидатура. Tова е е моята оценка и позиция, която ръководството на БСП и ПГ са взели предвид", заявява още червеният юрист.

С оттеглянето на Стоилов остана само един кандидат, предложен от ГЕРБ и Патриотите - Красимир Влахов от ВКС.