Парламентът няма да заседава днес, защото депутатите не можаха да съберат нужния кворум от 121 души, дори след три опита.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева даде две почивки от по 10 минути, но и след това не беше събран кворум. При втория опит за започване на заседанието се регистрираха 97 депутати, а при третия - 106.

Кворумът не бе събран главно заради отсъствието на депутатите от БСП, както и заради отказа на част от ДПС да се регистрират. В началото на сезона лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че в залата ще стоят само 20 депутати, а останалите отиват при народа.

"Кворум очевидно няма и няма не за друго, а защото ПГ на БСП частично присъства в залата, но тези, които присъстват, дори те не се регистрират", коментира пред журналисти зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев (Обединени патриоти).

"Не мога да отговоря защо групата, която произведе обществен скандал с желанието си да работим през ваканцията, отсъства във времето на редовната сесия. Като обявят бойкот, има съответният начин, ако на някой не му се работи като депутат - напуска парламентарното си място, идва следващият в листата, който е получил доверието на гражданите", добави Нотев, който определи това като безотговорност.

Всички депутати, които по неуважителни причини провалиха кворума, ще бъдат санкционирани, обяви пък Караянчева.

"Изключително съм разочарована, защото мисля, че тук има отговорни хора, които са дошли да работят, а не да представят "Визията" си в работно време. Има много време да се представя и да се правят приемни по общините там, откъдето са депутатите", каза тя по повод "Визия за България" на БС

По думите й в пленарните заседания трябва да участват всички.

"Много съм разочарована, защото днес имаше изключително важни точки, които трябваше да минат, а се оказа нулев ден. Тези, които не са били регистрирани и са провалили кворума, няма да получат възнаграждение - 2/3 от възнаграждението за днес ще им бъде отнето. Включително и тези, които бяха в зала, но не се регистрираха, ще бъдат санкционирани. Видях, че никой от БСП и ДПС, които бяха в зала, не се регистрираха", коментира още Караянчева.

Тя уточни, че има и депутати, които тя е командировала, но вече ще прецизира командировките.

"В сряда, четвъртък и петък моля народните представители да се ангажират с работата, за която получават заплата. По този начин рейтингът на парламента няма да се вдигне", каза още тя.

"Днес се видя, че това Народно събрание дотолкова е изпразнено от съдържание, че управляващото мнозинство, чието задължение е, дори според самите тях, да осигурят мнозинство", отвърна обаче секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов.

Той посочи, че от БСП са били "достатъчно" депутати в залата, но не са се регистрирали, защото кворумът е задължение на управляващите. Попов припомни думи на Бойко Борисов от 2014 г., когато в опозиция заявил, че ГЕРБ ще дойде в парламента, за да гласува оставките на тогавашния кабинет.

"Сега по същия начин стоят нещата", каза социалистът и допълни - "БСП за България" е при хората, за нас този парламент е изпразнен от съдържание. Ние сме тук, работим, по важните законопроекти, по бюджета ще бъдем тук, но всеки да си поема задълженията и отговорността".

"Ако правителството подаде оставка, всички депутати от БСП ще бъдат в зала и ще се регистрират", отбеляза пък зам.-председателят на групата на БСП Христо Проданов.

"Кворумът е отговорност на мнозинството, това не е мое твърдение, това е цитат", коментира лаконично и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Когато нямаш други политически аргументи, преминаваш към такъв дневен политически ред, това, което не разбирам обаче, е поведението на ДПС", отговори председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Все пак той заяви, че приема, че отговорност на мнозинството е да осигури кворум.

"Всъщност, тук нямаме основание да им се сърдим, не мога да кажа, че те са виновни, че днес няма пленарно заседание", призна Цветанов.

Той уточни, че има около 10-та депутати от ГЕРБ в командировка, което допълнително попречило на кворума. Затова, за да не може опозицията да бойкотира заседанията, занапред щели да бъдат намалени командировките. Цветанов не изключи и, ако се налага, да има извънредни заседания.

Днес се видя, че това Народно събрание дотолкова е изпразнено от съдържание, че управляващото мнозинство, чието задължение е, дори според самите тях, да осигурят мнозинство за работата на Народното събрание, не успяха да се съберат, за да заработи то. Това заяви пред журналисти в парламента секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов.

Попов посочи, че от БСП са били "достатъчно" депутати в залата, но не са се регистрирали, защото кворумът е задължение на управляващото мнозинство.

Днес парламентът трябваше да гласува окончателно промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, в Закона за местното самоуправление и в Закона за правната помощ.

Караянчева обяви, че следващото пленарно заседание трябва да започне утре в 9 часа. Предстои да се разбере дали тогава ще се съберат поне половината от 240-те народни избраници. В петък се провежда и традиционният петъчен контрол, при който министри отговарят на въпроси.