"Говоря с факти. При президента на Консултативен съвет за национална сигурност всички бяхме единодушни, че трябва да спрем финансирането от външни държави. Нито дума не е ставала да се опрощават задължения на Главното мюфтийство". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия.

По думите й държавата е отпуснала субсидия на вероизповеданията. "Това сме го приели, това беше и съгласувано при президента - да намерят начин тази субсидия да се използва за заплатите. Но опрощаването на задълженията няма нищо общо с тази тема", коментира още Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че вярва, че хората ще разберат една от целите на излизането на БСП от парламента. "ГЕРБ управляват с ДПС и Обединени патриоти - това сега е ясно, когато не сме в парламента". И заяви, че БСП няма да се върнат в парламента, докато не се изпълнят техните искания.

Нинова посочи, че докато на Запад говорят за повишаване на доходите, визирайки речта на френския президент Еманюел Макрон за въвеждането на минимална заплата в ЕС, в България не се прави нищо, за да могат гражданите да почувстват икономическия растеж. "Минималната заплата във Франция е 1850 евро. Минималната в България в последните години се движи между 500 и 600 лв. Преди една седмица бях на среща по покана на колегите от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия, Словакия. Там излязохме с обща позиция и декларация, че искаме и европейска минимална пенсия. Това е реален начин нашият стандарт на живот да се доближи до този в Европа", коментира още Нинова.

По думите й механизмът ще се уточнява, а един от вариантите за финансиране на това е да се вземе 1% от БВП. "Управляващите сега отчитат ръст, но това не се усеща от обикновените хора", допълни още Корнелия Нинова,

Лидерът на БСП заяви, че трябва да се изчака още малко време, за да се разберат имената на кандидатите на левицата за евродепутати. Така тя коментира вероятността Елена Йончева да бъде издигната за ЕП. По същия начин Нинова отговори и на въпроса за бъдещия кандидат за кмет на София.

"Навсякъде в изборните комисии се правят фалшификации. През последните години на всички избори е имало фалшификации", заяви още Корнелия Нинова. Тя разкритикува управляващите, че се опитват да си запазят властта служебно, като приемат закони в услуга на ДПС. По-конкретно Нинова имаше предвид Закона за вероизповеданията.

"Възможно е хората в списъците, които са т.нар. "мъртви души", които не гласуват, на изборите да бъдат отчетени като гласуващи. Досега сме виждали сбъркани протоколи, носене на чували и т.н. Смятам че фалшификация е имало във всички избори в последните години. Навсякъде се правят дребни и едри фалшификации", каза още тя. Според Нинова броят на жалбите по време на изборните е показателен именно за това.

Европейската комисия излезе с доклад преди дни, че видни политически фигури в България не се разследват. Защо? И в същото време, след като имам писмо до заместник-главния прокурор Иван Гешев да обяви имената на политиците, взимали пари от КТБ, ние говорим за Елена Йончева. Прокурор Гешев вече година и половина не дава отговор, каза Нинова.

Тя допълни, че е "за" създаването на Европейска прокуратура, която да въведе ред. "Ние сме "за" да се направи. Говоря в лично мнение, че харесвам румънката Кьовеши, която се бори за поста Главен европейски прокурор. Ако се стигне до гласуване в Европейския парламент, аз ще искам евродепутатите от БСП да я подкрепят", обясни още Нинова.

Попитана каква заплата е получила за последния месец, след като БСП не влиза в парламента, Нинова обясни, че не е ходила да получава заплатата си. "Взимам парите на каса, а не по сметка. Не съм си получавала заплатата във времето, в което не сме в парламента. Депутатите получаваме по 4000-5000 лева. Смятате ли, че мога да ги изхарча. Живея с тези пари. Нашата позиция е да се спрат заплатите да депутатите, ако не е ходят на работа. Увеличение на 3-4 месеца на парите на депутати не е справедливо. Колегите, които са ходили на изложение в Германия във времето, в което не влизаме в парламента, ще върнат парите. Те са били поканени от Министерството на земеделието", добави още Нинова.