Коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти" не управлява страната, управляват ДПС и ГЕРБ. Това се посочва в декларация от името на ПГ на "БСП за България", която председателят на партията Корнелия Нинова представи пред народните представители днес. Тя определи случващите се процеси през последните седмици като "подмяна" и заяви:

"Уважаеми български избиратели, вие бяхте употребени в политическата игра на Бойко Борисов. Първата подмяна - вашето справедливо искане за намаляване на партийните субсидии беше употребено и подменено с опит да се узакони купуването на политици и цели партии, от олигарси", каза Нинова.

По думите и сега това е престъпление, а с внесените предложения, това щяло да става законно. "Това е поредният опит на управляващите да превърнат корупцията в законност", каза Нинова. По думите й истинските въпроси от живота на хората, са били подменени от процедури. "Процедурата победи бедността и неравенството. Предложенията на БСП за данъчни облекчения на работещите млади, за преизчисляване на всички пенсии и намаляване на ДДС върху храни и лекарства, не бяха допуснати дори и за обсъждане", посочи Нинова.

Нинова каза още, че ГЕРБ никога не са имали искрено намерение да намалят партийната субсидия. Тя посочи, че уж в условията на излишък, Министерство на финансите е взело нов дълг от 400 млн. лв.

"Подменена беше за пореден път парламентарната република и правовата държава с еднолична, авторитарна власт на един човек Бойко Методиев Борисов. Ето как: без споразумение с коалиционните си партньори, без обсъждане дори с парламентарната група на ГЕРБ, дойде в парламента и разпореди - един лев субсидия. Разпореди го гръмко и с фанфари и днес се оттегли тихичко и с оправдание", каза Нинова.

"Хубавото е, че ние - "БСП за България", като най-голямата опозиция, вие - гражданските структури, омбудсманът на републиката, президентът, реагирахме на тази политика на подмяната. Докато има такъв отпор, има надежда, че ще спрем безконтролната власт, която си играе с живота на хората, единствено, за да оцелее самата власт. Нека всички милеещи за правова държава и справедливост, нормален живот и политика за човека - да се обединим, независимо от това какви постове заемаме в партиите или в държавата, независимо от това какви позиции имаме в обществото. Да се обединим и да продължим. Вярвам, че ще успеем", заяви Нинова.