Една от причините за отлагането на гласуването за субсидиите с процедурни хватки за следващата седмица е становището на малкия коалиционен партньор. Още вчера премиерът Бойко Борисов заяви от Брюксел, че предстои коалиционен съвет по темата и се извини, че предварително не са дебатирали с патриотите. ДПС пък неудомява защо предложената точка за удържане на сумите от субсидиите е отказано да бъдат прехвърлени за детските градини, както и за освобождаване на ДДС за художествена, научна и учебна литература. От движението обаче са с надеждата, че негласуването днес на точката е обнадеждаващо, значи се мисли по въпроса. От БСП определиха днешния ден като фиаско за Бойко Борисов, тъй като идеите му за антиевропейски и антидемократични промени във финансирането на политическата система не са се осъществили.

Снимка: БТА

ПГ на ДПС се обърна с декларация към ГЕРБ и коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" с молба да загърбят тясно партийните интереси по промените в Закона за държавния бюджет. Поводът е процедурата от провелото се заседание на бюджетната комисия, според която разглеждането на предложенията на ДПС за създаването на Фонд за строителство и ремонт на детски градини и за нулева ставка ДДС за научната, художествената и учебната литература, са се оказали извън обсега на законопроекта.

Предложенията на ДПС са внесени към промените в Закона за държавния бюджет, който бе разглеждан на второ четене от бюджетна комисия. Поради липсата на доклад на ресорната комисия за второ четене, днес парламентът отложи разглеждането на промените, с които партийната субсидия става от 11 лев на един лев.

Йордан Цонев каза, че текстът от Правилника на Народното събрание, на който се позовава Менда Стоянова като председател на бюджетната комисия, не работи. Той посочи, че предложенията на ДПС, не са разгледани по настояване на коалиционните партньори на ГЕРБ. Затова призова следващата седмица да се загърбят тясно политическите интереси и законът да бъде приет.

Към колегите си от "Обединени патриоти" - Цонев се обърна с думите, че проява на "политически егоизъм" е спирането на предложения в полза за хората.

"Към ПГ на ГЕРБ се обръщам със следната молба, когато поемате политически ангажименти в консултации е добре да ги изпълнявате. Добре е за вас, не за нас, не за другите политически партии, защото това е част от доверието, което липса и към неговото възстановяване трябва да се стремим", каза още Йордан Цонев.

 

Менда Стоянова от ПГ на ГЕРБ се позова на Правилника на Народното събрание, според който подобни предложения излизат извън обхвата на разглеждания законопроект, включващ единствено размера на субсидията. "Ние нямаме законопроект за държавния бюджет, ние имаме текст на Закон за изменение на Закона за държавния бюджет. В неговия обхват имаме една единствена точка - субсидии. Всичко останало е различно", каза Стоянова в пленарна зала и настоя председателстващият парламентарното заседание Емил Христов да проведе курс на народните представители по приложението на правилника.

 Менда Стоянова коментира вчерашното заседание на комисията по бюджет и финанси, тъй като по нейно предложение не бяха гласувани постъпилите текстове между четенията. ДПС бяха предложили текстове, предвиждащи нулева ставка за ДДС върху книги и учебници. БСП бяха внесли между четенията на Закона за държавния бюджет предложения за социални помощи и пенсиите.

 "Аз искам все пак да прочета на колегите от всички парламентарни групи текста на правилника на чл. 84, ал. 2. Г-н Христов, ако искате вие го прочетете, но искам да кажа, че там пише, че при второ гласуване се обсъждат само предложения на народни представители, постъпили по реда на чл. 83, допустими са и редакционни поправки. Последно изречение: предложенията, които противоречат на принципите и обхвата на приетия на първо четене законопроект", не се обсъждат и гласуват, поясни Менда Стоянова.

Изказването на Менда Стоянова бе провокирано от декларация на зам.-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев, който посочи, че текстът в правилника, на чието основание не са подложени на гласуване предложенията на ДПС за намаляване на ДДС на Бюджетна комисия е мъртво и недействащо.

Благодарен съм, че бяхме чути за отлагане на въпроса за партийните субсидии. Това каза пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов във връзка с отлагане на точката за намаляване на партийните субсидии.  "Разгънахме сериозно въпроса и се обърнахме към нашите коалиционни партньори с искане да бъде отложена точката. До момента прибързано се коментира. Прекалено под емоция се обсъжда този въпрос и той е много важен, защото може да доведе до ликвидиране на многопартийната демокрация в България", допълни още Симеонов.

Той посочи, че БСП или която е да политическа сила, няма нищо общо. "Днес сме тук, утре може да ни няма. Това е въпрос дали ще има многопартийна демокрация или няма да има", каза още Симеонов. Той посочи, че очаква коалиционен съвет след завръщане на премиера Бойко Борисов. Според него е необходимо обсъждане в по-широк обхват в парламента за размера на субсидиите.

Припомняме, че вчера премиерът Борисов заяви от Брюксел се извини на патриотите и заяви, че щом се прибере ще има коалиционен съвет.

Лидерът на НФСБ коментира още, че "премахване на субсидиите спрямо партии превръща системата точно в американски модел, който в България ще бъде афганистански, а не американски. Какво представлява американския модел? Финансиране, от което остават две партии"."Безспорно е вярно, че тази субсидия е безкрайно раздута, тя трябва да бъде намалена. Но ликвидирането на субсиидите води всъщност до ликвидиране на възможността не само да съществуват малките партии като нашата, като тези на колегите, но и навлизането на нови политически партии., смята Симеонов. По думите му този начин на водене на политика е "подмазване на простолюдието" и е обиден за всички интелигентни хора в държавата.

Днешният ден е фиаско за Бойко Борисов - идеите му за антиевропейски и антидемократични промени във финансирането на политическата система не се осъществиха, коментира народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на Бюджетна комисия проф. Румен Гечев.

"Ние приведохме аргументи, че това, което предложи г-н Борисов и разпореди на българския парламент да бъде осъществено са антиевропейски решения, антидемократични решения, които стреснаха и собствените му хора", припомни проф. Гечев. Според него въпросът е дали това е отлагане или приключване. "Според мен нещата отиват към приключване, а не към отлагане. Отлагането най-вероятно ще бъде безкрайно и докато върви отлагането ще кацнат едни F-16, които ще бъдат произведени след 4-5 години и българският народ ще плати 2,2 млрд. лв. Цялата пушилка беше заради впрягането на българския народ да плати 2,2 млрд. за чертежи. Това беше целия цирк, ако не сте го разбрали - вече го знаете", допълни още проф. Гечев.

По-късно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се е съобразил с коалиционните партньори. Той заяви: Ще забавим решението за партийните субсидии с една седмица. Твърдо ще отстоявам този 1 лев, а какво ще решат другите партии, е тяхно решение.