Младенов ще замени на поста холандеца Роберт Сери, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Франс прес и БТА.

42-годишният Младенов понастоящем е специален пратеник на ООН за Ирак от 2013 година.

Вижте снимки >>>

Никоя от 15-те страни членки на Съвета за сигурност не възрази срещу това назначение, предложено от генералния секретар на организацията Бан Ки-мун, посочиха източниците.

Назначението на бившия български външен министър, ръководил мисията на ООН в Ирак по време на възхода на "Ислямска държава", идва в момент, когато световната организация изпитва трудности да поднови мирните преговори между израелци и палестинци, отбеляза АФП.

Деца-джихадисти

Екстремистите от "Ислямска държава" продават отвлечени иракски деца на пазара за секс роби, разпъват на кръст или заравят живи непълнолетни. Това е огромен проблем, каза пред журналисти в Женева Ренате Уинтър, една от 18-те независими експерти, членове на Комисията по правата на децата към ООН, цитирана от АФП и БТА.

Иракски момчета на под 18 години все по-често се използват от екстремистката групировка за атентатори самоубийци, за правене на бомби или за човешки щитове, за да защитят обектите, контролирани от "Ислямска държава" от въздушните удари на водената от САЩ коалиция, посочи комисията, цитирана и от Ройтерс.