Николай Василев обясни в интервю пред bTV, че не се е разбрал с тримата служебни министри, защото са леви и популисти.

"Със Слави Трифонов се познавам отдавна, между нас приликите са огромни, а разлики в идеи и визии - почти няма", заяви икономистът, който беше номиниран от "Има такъв народ" за премиер, но оттеглен като кандидатура заради обществените и политическите реакции.

"За мен беше чест и отговорност, че първата политическа сила в този парламент се спря на мен като възможен кандидат за министър-председател", заяви Василев и обясни, че не е бил част от създателите на партията, но по различни поводи се е виждал с представители на ръководството.

По думите му решил да се работи тях, защото е открил много професионалисти и почтени хора в екипа на ИТН. "Там не съм открил никакъв популизъм и социализъм. Те са десни, реформатори, като мен - тоест, аз смятам, че съм много подобен на тях", допълни той.

Василев коментира темата с евентуалното участие на служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков в негов кабинет. "Много седмици преди изборите със служебните министри беше говорено. Слави Трифонов многократно ми е казвал, че той има положителна оценка за тяхната работа и обезателно тримата трябва да бъдат фиксирани в проекта за кабинет. Така беше до два дни преди изборите", обясни Василев.

Той уточни, че разминаване се е получило, защото вижданията им са леви и популистки. "С тях може да се работи, но не във финансовото министерство. Човек като мен не може да има ултрапопулисти за финансови министри", каза икономистът.

По думите му идеята да не се предлага финансовото ведомство на Асен Василев е негова. Допълни, че ако от ИТН му били наложили все пак той да отговаря за бюджета на страната, щял да се откаже да бъде кандидатът на партията за министър-председател.

Николай Василев обясни, че е имал разногласия с тримата служебни министри относно приемането на еврото, данъците, бюджетните разходи.

И заяви, че ако проектът му за кабинет се беше реализирал - той щял да бъде най-реформаторският в новата история на страната, защото в него участвали изключително подготвени и образовани хора. "Този кабинет не беше подкрепен по различни причини, тази година в политиката всеки беше срещу всеки. Никой не подкрепи никого. Последно Мая Манолова не подкрепи мандата на БСП, макар че тя идва от там", допълни икономистът.

Той обясни, че изброените от Слави Трифонов 14 приоритета са малка част от целите, които щял да има оглавяваният от него кабинет. Относно актуализацията на Бюджет 2021, Василев заяви, че той е ненужен: "България беше най-зле след Виденов. Следващите три правителства в продължение на 12 г. нямаше актуализации. След което дойде новата власт и направи три. Причината не е цифрова, а манталитетна".