"Положението безспорно е сериозно, след като се предприемат конкретни действия от страна на САЩ, НАТО и ЕС. Очевидно не бива да подценяваме това, което се случва в близост до българските граници, посочи Николай Ненчев - бивш министър на отбраната, в предаването "Тази сутрин" по bTV за напрежението около Украйна и свикването на Съвета по сигурността у нас.

Според него обаче министрите ни говорят на различни езици по темата. "От една страна министър-председателят твърди, че категорично подкрепя инициативите на НАТО, от друга страна министърът на отбраната твърди, че положението не е толкова сериозно. Виждам една пробойна във властта, в рамките на Министерския съвет и управляващата коалиция", каза Николай Ненчев.

"Силно приветствам свикването на Съвета по сигурността, но нека да обърнем внимание, че е съставен от силовите министри, началникът на отбраната, шефовете на специални служби и разузнаването - хора, които са подчинени на министър-председателя. На този съвет може да присъства и президентът, надявам се той да засвидетeлства това уважение към съвета", отбеляза още Николай Ненчев.

"Моите очаквания са свързани с това министър - председателят и съветът да потвърдят позицията на НАТО и ЕС. От друга страна, струва ми се, че съществени проблеми ще има в Народното събрание при една дискусия и там е твърде опасно за управляващото мнозинство, защото може да бъде преформатирано", смята бившият министър на отбраната.

Като доказателство за това той посочи и че на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел за напрежението в Украйна е присъствал не българският външен министър, а заместник-министър.

Според ген. Константин Попов е наложително провеждането на КСНС при президента

Снимка: БНТ

Наложително е провеждането на КСНС при президента за отношенията НАТО-Русия, за да се вземат дългосрочни решения. Очевидно е, че тези сили и средства, които се предоставят за "Еър полисинг" няма да бъдат използвани, ако се стигне до военни противопоставяне между НАТО и Русия. Ако има провокации и полети близо до българската територия трябва да се вземат мерки своевременно и много решително. България трябва да има ясна политическа позиция, заяви в "Денят започва" по БНТ ген. Константин Попов, бивш началник на отбраната и бивш председател на парламентарната комисия по отбрана и сигурност.

По думите му ако имаме тежък конфликт няма само Министерството на отбраната да участва, а всички министерства.

"Ще се вдигнат и нашите самолети и тези, които ще дойдат, това не е нищо ново. Използването на въоръжените сили са инструмент на политиката. Политиците трябва да вземат решенията и всяко едно забавяне е голяма игра със сигурността на държавата. Очевидно е, че се изразходва ресурс, но това не е драматично", допълни ген. Константин Попов.

Според него България трябва да се превъоръжава не само в сферата на Военновъздушните сили, а за сухопътните войски, военноморските сили, за закупуване на нова съвременна техника.

Ген. Константин Попов поясни, че дори и да се намери решение в отношенията НАТО-Русия-Украйна те може да са много временни.