Бившият военен и външен министър Николай Младенов е вторият български политик, чието име фигурира в досиетата "Пандора". Той е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник и не я е декларирал в ООН, съобщи сайтът bird.bg - българският партньор в международното разследване.

Това се е случило през август 2013 г., няколко месеца, след като Младенов напуска българската политика и седмица, след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема поста на представител на ООН в Ирак на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август. До 2018 г. е плащано по 600 евро за поддръжката на фирмата.

Пред онлайн изданието Николай Младенов обясни, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да започне консултантски бизнес, но възможността да работи в ООН променила намеренията му и той забравил за регистрираната фирма, която никога не e извършвала дейност и нямала сметки и финансови потоци.

“Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Регистрацията на фирма, която се появява на мое име никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013 г., след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха”, казва Младенов.

Документите обаче са категорични, че бившият външен и военен министър първо официално е обявен за назначен от Бан Ки Мун, а след това учредява офшорката. 

Попитан за това несъответствие Николай Младенов допълва, че не може да си спомни как е протекъл процесът на регистрация. Сайтът bird.bg цитира и отговор от Обединените нации, според който организацията не е имала данни, че Младенов има офшорна собственост.

След работата си в Ирак, Николай Младенов беше специален координатор за мирния процес в Близкия Изток и след това отказа да стане представител на ООН в Либия. Името му се спрягаше за евентуален кандидат-президент от ГЕРБ или премиер в правителство на партията вместо Бойко Борисов.