Прави впечатление колко е важна ролята на България на югоизточния фланг и в Черно море и не очаквахме, но се оказа, че процесът на ротацията привлича много внимание. Това коментира премиерът Николай Денков пред журналисти след завръщането си от Мюнхенската конференция.

"Всички казаха - очакваме да успеете да го направите успешно, за да продължите това, което правите досега".

Ротацията има смисъл, ако изпълняваме управленската си програма и вървим по европейския път, заяви Денков.

Той отново потвърди, че ще подаде оставка на 6 март. На въпроса какво ще се случи, ако Народното събрание не му я гласува, отговори: "Правителството ще продължава да си изпълнява задълженията".

Спорът за МВнР трябва да има приемливо решение и за двете страни, каза още премиерът.

Запитан дали още настоява за поста министър на външните работи, Денков каза, че трябва да се намери решение, приемливо и за двете страни.

"Трябва да има контакт с външните партньори. Този контакт и ротацията могат да станат най-лесно, ако просто си сменим местата с г-жа Габриел", каза Денков. "Предстои разговорът защо това е проблем за другата страна, допълни той.

Сред основните заключения от конференцията е, че Европа е единна и трябва да изгради своя отбранителен капацитет, като това трябва да стане бързо и усилията да са общи.

"Времето, в което всеки се оправя сам, е приключило", посочи премиерът.

По думите му в САЩ има силна подкрепа за Украйна и споровете в медиите не отразяват желанието на демократите и на републиканците да се вземе решение.

"Тази помощ трябва да дойде бързо, така че в Европа и в Щатите основно се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин, за да се укрепят отбранителните възможности на Украйна".

Другото заключение е, че Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет и това да стане бързо и общо усилие, а следващо заключение е, че има силна подкрепа в САЩ за Украйна и че тази помощ трябва да дойде бързо, каза още той Николай Денков. 

"По отношение на България прави впечатление колко е важна ролята ни в Източния фланг", каза премиерът.

Снимка: БТА

Няма как в един разговор на форум да се стигне до такова решение, каза премиерът Денков в отговор на въпрос дали Австрия е поела ангажимент за конкретна дата, на която България и Румъния могат да бъдат приети в Шенген и по суша. С австрийския външен министър обсъдихме, че трябва да подновим преговорите, които спряха след 30 декември, за да намерим решение, свързано с датата. Обърнах внимание, че забавянето по границите е проблем за всеки бизнес и че най-лесният начин да премахнем този проблем е да премахнем сухопътните граници, допълни акад. Денков. По думите му има шанс до края на годината да получим дата, но трябва да се проведат преговори.

Според министърът на отбраната Тодор Тагарев, нашата политика е постоянно да анализираме заявките, които дава украинската страна, да видим с какво можем да помогнем. 

Нашата политика е постоянно да анализираме заявките, които дава украинската страна, да видим с какво можем да помогнем и продължаваме да работим по този въпрос. Когато имаме решение, ще дадем публична информация,  каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти на летище София след прибирането си от участие в Мюнхенската конференция по сигурността. 

Първото решение за предоставяне на помощ за Украйна беше взето през лятото, но окончателното решение, което реално утвърди даването на тази помощ, беше взето на 8 декември, припомни министърът на отбраната. След 8 декември започнахме да работим за осъществяване на тази операция, тя е в ход. Ще ви информираме, когато приключи операцията, каза Тодор Тагарев.