В списъка с магистратите с карти в частния клуб SS имало имена на магистрати, но не и на политици. Това обяви заместник-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от ПГ на "ПП-ДБ" Никола Минчев за списъка, предоставен му от неговия колега Атанас Атанасов. 

"Видях няколко имена на магистрати, които са предимно бивши членове на специализираното правосъдие - прокурори. Присъства името и на Емил Писков, който е бивш служител на ГДБОП. Около 8-10 човека, присъстват в списъка. Всяко име, което е замесено в този казус, трябва да бъде разпитано. Конкретно в този списък няма имена на политици", заяви Минчев пред БНТ. От думите на депутата от ПП-ДБ стана ясно още, че Нотариуса е имал съдия, към когото се е обръщал с "Тони", като се предполага, че става дума за Андон Миталов

Във връзка с вчерашното изказване на Минчев, че "всички разплитащи са тежко оплетени", той обясни, че е имал предвид, че по принцип едни корупционни зависимости трябва да бъдат разплетени и да бъдат преследвани по наказателен ред участниците в тях. "Това изисква работеща прокуратура и независим съд, докато в частния клуб на Нотариуса членуват магистрати. Това е една група за влияние в правосъдната система. Правосъдната система трябва да разплете казуса, а се оказва, че е заплетена в нея", обясни Минчев.

По думите му членството в един такъв клуб не е престъпление, но е важно да се изясни каква дейност се е осъществявала в него. "Когато в този клуб се търгува влияние в правосъдната система, е престъпление.

"В рамките на тази парламентарна комисия ще трябва да изслушаме доста лица, за да съберем повече информация, което да накара разследващите органи да разплетат казуса. Всички имена, които присъстват по някакъв начин, ще бъдат поканени на изслушване", каза още Минчев. По думите му, макар че Делян Пеевски не е споменат директно, също ще бъде поканен. 

Никола Минчев уточни, че и по казуса с Нотариуса, и по "Осемте джуджета" за около 3-4 г. нищо не се е случвало за тяхното разплитане. 

"Трябваше, едва ли не, да бъде убит Нотариуса, за да се сети изобщо някой, че около него има група за действие. Това бездействие на институциите наложи миналата година да започнем с конституционните реформи в частта съдебна власт, защото не работят". 

Никола Минчев обясни, че в следващите шест месеца предстои да се приемат промените в законите за съдебната власт. "По закона за съдебната власт се работи в Министерство на правосъдието, след това ще бъде качен за обществено обсъждане и внесен в НС. Не се обсъждат предсрочни парламентарни избори. Най-добрият вариант е да има ротация", каза още Минчев.

Заместник-председателят на ПП-ДБ Мирослав Иванов

Снимка: ПП

Пред bTV зам.-председателят на ПП-ДБ Мирослав Иванов добави, че Бойко Рашков и Асен Василев също биха могли да бъдат поканени за изслушване в комисията в НС.

"Ако има данни, че има отношение към групата, Василев ще бъде разпитан. Той не може да отговаря за всички служители в НАП. Рашков ще бъде поканен, може и Пеевски", обясни Иванов. Преди дни гръцките бизнесмени Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис казаха, че са били подложени на институционален тормоз, като са се обърнали към тогавашния служебен вицепремиер и министър на финансите Асен Василев, сигнализирали са и в НАП, но не последвало нищо.