Прокуратурата и МВР влязоха в частен клуб “SS” в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса, съобщи БТА.

Районът около клуба, за който стана известно, че е частен за магистрати и управляван от Нотариуса, е отцепен от полиция. По информация на БНТ вътре протича претърсване.

Преди дни главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че вътрешното ведомство започва проверка колко време е функционирал клубът и дали се е посещавал само от определен кръг лица с членски карти. 

Пред журналисти този следобед съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов заяви, че има целия списък на лицата, които са имали карти и са ходили в клуба. Той призова прокуратурата "да си свърши работата" и да установи сама кои лица са ходили в тайния клуб за магистрати. 

Вчера от прокуратурата пък информираха, че от 2023 г. работи по досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Мартин Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари. Работата по случая е започнала, след като в края на 2022 г. в прокуратурата постъпва преписка от ГДБОП, образувана по сигнал, където се споменава за съществуването на такъв клуб.

50-годишният Мартин Божанов, известен на МВР и прокуратурата за имотни измами и срещу когото има подадени сигнали, че е заплашвал магистрати, бе застрелян на 31 януари около 19.20 часа в затворен жилищен комплекс, изграден на мястото на бившите дипломатически тенискортове в столичния кв. "Горна баня". 

Днес парламентът пък реши временна комисия да проверява всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Нотариуса. "За“ бяха 191 народни представители, без „против“, един „въздържал се“.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ коментира в кулоарите на Народното събрание, че комисията е необходима, "за да може, освен всичко друго, след като завършат своята работа да бъде преценено дали няма нужда от конкретни законодателни промени, които да не допускат такива казуси".