Председателят на 47-ото Народното събрание Никола Минчев е водач на листите на кандидатите за народни представители на "Продължаваме промяната" в Пловдив и Кърджали. Адвокат по професия, той започва кариерата си в най-голямата адвокатска кантора в България "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков".

Най-голямата му страст е процесуалното представителство, като е защитавал правата на клиенти пред Арбитражния съд на Международната търговска камара. Участвал е в конференции и е водил лекция пред Европейска мрежа от адвокати в областта на енергийното правопред - Energy Law Group. Опитът му включва и банкова регулация и капиталови пазари, както и обществени поръчки.

Минчев е завършил Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от СУ "Св. Климент Охридски". Вярва, че с добри закони може да бъде постигнат добър ред, така че да не се налага младите хора да избират между щастието в България и добрата реализация в чужбина.

Г-н Минчев, последното развитие на войната в Украйна и мобилизацията в Русия отново изваждат на дневен ред въпроса за силна Евроатлантическа коалиция след изборите в България?

Да, темата е на дневен ред, но тя не променя онова, което ние сме заявявали и продължаваме да отстояваме като абсолютна червена линия на "Продължаваме промяната". Освен евроатлантическата ориентация на България, такава червена линия за нас е и антикорупцията. Да се оставим на опитите да бъдем пришити към ГЕРБ покрай тезата за евроатлантизма, би означавало да зачеркнем усилията си за борбата с корупцията, която в последните 12 години се е превърнала в раковото образувание, което убива българската държава.

В този смисъл, въпреки последното развитие на войната, което включва и частична мобилизация на Русия, ние продължаваме да смятаме, че коалиция с ГЕРБ изобщо не е на дневен ред. Ние успяхме да запазим геополитическата ориентация на България и в рамките на предишната коалиция, която излъчи кабинета Петков. Имали сме различия по конкретни въпроси, но в рамките на 47-ия парламент, както и в правителството, европейската принадлежност на България никога не беше поставена и под най-малкото съмнение.

Снимка: ПП

Вие сте водач на 2 листи на ПП. В Пловдив срещу вас е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а в Кърджали е бившия председател на НС Цвета Караянчева. Коя битка е ще е по-трудна?

Всяка битка е различна сама по себе си и не бих могъл да ги степенувам. В Пловдив конкретно се откроява един противовес - от една страна листата на ГЕРБ се оглавява от Бойко Борисов, който традиционно се отказва от мястото си в НС, след като бъде избран, още преди парламентът да е конституиран. От друга страна, листата на «Продължаваме промяната» се оглавява от мен, а аз подхождам към работата си в законодателния орган с огромно желание, което е израз на огромното ми уважение към тази най-висша държавна институция. В този смисъл има един противовес между подмяната на вота и истинската реализация на вота на българските граждани.

В Кърджали основното предизвикателство идва от това, че регионът се спряга като своеобразен бастион на ДПС. Повечето мандати са били досега «резервирани» за движението. Останалите партии все още се борим за едно или две места в парламента от общо пет, в резултат на стария порочен модел на управление на този регион, в който хората са подчинени на несправедлива зависимост. В този смисъл в Кърджали основната ни цел, разбира се, е да съберем колкото е възможно повече подкрепа, като покажем на хората тук, че не са забравени и изоставени, че регионът не е отдаден на концесия на ДПС. Ние имаме желание да работим за тях и да им докажем, че държавата може да е близо до всеки един човек.

Снимка: ПП

Какви са вашите лични впечатления от тази кампания? Видяхме ви да говорите пламенно на откриването на кампанията, видяхме ви да помагате на хората от наводнените села Каравелово и Богдан, видяхме ви на площади и пазари, каква България видяхте?

Аз виждам една България, която има желание и е готова да скъса с модела, който дълги години властваше в страната и я държеше изкуствено на дъното на всички класации в Европа. Една България, която има желание промяната, започнала преди около година, да продължи. Да превърнем най-сетне България в благоденстваща и просперираща страна, в която всички да живеем с удоволствие, а не младите хора да са притиснати да търсят реализация в чужбина.

Обикаляме изключително много, срещаме се с много хора, както споменахте, по площади и пазари. Целта ни е да достигнем до всеки човек, да го погледнем в очите и да го убедим, че ние сме политическата сила, която може да осъществи тази промяна. Редовно правителство без «Продължаваме промяната» не може да има, така че сме готови да си довършим работата.

Снимка: ПП

Вие бяхте 6 месеца председател на Народното събрание, какво се вижда от тази най-висока позиция сред народните представители?

От такава позиция много добре се вижда взаимодействието между отделните парламентарни групи. Погледът малко по-високо от всички позволява да се види къде тече по-активен диалог и кои групи дават указания на други. Отгоре много лесно се забелязва вътрешната стиковка и разбирателството между отделните парламентарни сили, като например ГЕРБ и «Възраждане», и даже се забелязват скрити мнозинства, където такива има.

От председателската трибуна се видя много ясно и как се формира новото мнозинство в парламента. Моето предсрочно освобождаване, както и вотът на недоверие на кабинета Петков, бяха резултат на промяна на мнозинството в Народното събрание, а не на оттегляне на доверието на българските избиратели от нас.

Снимка: ПП

Готов ли сте отново да застанете на този пост?

Този въпрос все още не е на дневен ред. Има време за това, чак след като се конституира Народното събрание. Аз не съм влязъл в политиката с идеята непременно да бъда председател на парламента. Заех се веднъж с това предизвикателство и бих го направил отново. При всички положения с още повече увереност и решителност да работя в най-добрия интерес на българските граждани, вече и от позицията на човек с повече опит.

Снимка: ПП

С каква нагласа отивате на тези избори?

Винаги отиваме на избори с нагласата за победа. Борим се за победа. Целта ни на тези избори е да получим категоричен мандат за управление от българския народ. Най-добрият начин това да стане е "Продължаваме промяната" да бъде първа политическа сила.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление